Utrechts Nieuwsblad weigert te rectificeren (Daily News)

Columnist Henk Westbroek eist voor rechter eerherstel
Utrechts Nieuwsblad weigert te rectificeren

UTRECHT (ANP) – Het Utrechts Nieuwsblad is geenszins van plan een door haar columnist Henk Westbroek gewraakte passage in een hoofdredactioneel schrijven te rectificeren. Dat bleek vrijdag bij de rechtbank in Utrecht. De zanger, presentator en café‚-uitbater eiste daar een rectificatie omdat hij zich ernstig in zijn naam en eer aangetast voelt.

De ruzie tussen de krant en de columnist begon op 7 september. Het UN weigerde een column af te drukken omdat Westbroek ,,tegen eerdere afspraken in” de krantenkolommen gebruikte voor het uitvechten van een persoonlijke vete. De hoofdredactie liet dat de lezers weten in een commentaar.

In de gewraakte column drijft de presentator de spot met de gang van zaken rond het cultuurpaleis/café‚ Winkel van Sinkel. Volgens Westbroek heeft de gemeente onrechtmatig 1,3 miljoen gulden subsidie in het deels commercieel uitgebate pand gestopt, waar eigenaar K. Eyrond flink van zou hebben geprofiteerd.

Uitgeverij Wegener turfde dat Westbroek van de in totaal honderdvijftig columns elf maal ,,op harde wijze” over Eyrond (,,bloemschikker, huisjesmelker, kunstclown”) had bericht. Voor dat soort op de man gespeelde uitlatingen wil het UN zich niet langer lenen, zei advocate mr. M. Cools.

Zij vond de door Westbroek ingestelde procedure daarbij nogal kinderachtig. ,,Jarenlang heeft hij zijn pen in vitriool kunnen dopen. Thans wordt hij zelf kritisch tegen het licht gehouden en volgt onmiddelijk een eis tot rectificatie.”

Dat de zanger in de media had gezegd dat het UN de braafste krant van Nederland was en censuur pleegde, deed de zaak daarbij geen goed. Bovendien bevatte het hoofdredactionele bericht een mening, een waardeoordeel, en komt daarom niet in aanmerking voor rectificatie, betoogde Cools.

,,Voor 290 gulden per uur zegt u dat ik een heel slecht mens ben”, antwoordde Westbroek. ,,Waarschijnlijk bent u door Ren‚ Diekstra geadviseerd mij af te schilderen als een geesteszieke die nog maar over een ding kan schrijven. Maar ik heb zelden moeilijkheden gehad met de krant. Het UN was mijn vriend.”

Op 31 oktober beslist de rechtbank of Westbroek nog eenmaal, waarschijnlijk voor het laatst, op de voorpagina van het Utrechts Nieuwsblad verschijnt.

bron: Daily News, 20 oktober 1997

Reageer hierop