Portret Henk Westbroek (Veronica)

BACK OFF – portret

Henk Westbroek (46) is presentator, liedjesschrijver, zanger, café-eigenaar en boegbeeld van de partij Leefbaar Utrecht. Daarbij ligt er een nieuwe cd van hem in de winkel. Die heet simpel “Westbroek”, want : “De hoes is mede-ontworpen door mijn dochter en die heet ook Westbroek. En er staan de  twee persoonlijkste liedjes op die ik ooit heb geschreven.”

Lijfspreuk: “De dingen zijn niet zoals ze zijn, maar de dingen zijn zoals  wij zijn.”
Verslaad aan: “Roken, en daar ben ik helemaal niet trots op.”
Beste film: “Citizen Kane.”
Grootste tv-held: “Van kooten en De Bie.”
Mooiste cd: “‘Pet Sounds’ van The Beach Boys.”
Leukste stad: “Ter wereld, Barcelona. In Nederland, Utrecht.”
Man: “W.F. Hermans.”
Vrouw: “Ruth Rendell.”
Lekkerste eten: “Boerenkool met suddervlees.”
Grootste hekel aan: “Volwassenen die andere volwassenen debiliseren.”

– Alles kits?
“kitser dan kits. Leefbaar Utrecht is de grootste, ‘Loods Mij Door De Storm’ een megahit, en gisteren bij de tandarts had ik had ik sinds jaren geen gaatjes. Is me nog nooit overkomen. Normaal hoef ik maar  iemand te zoenen en er vallen spontaan twee tanden uit.”

– Wat verwacht je van je nieuwe CD?

“Je maakt natuurlijk altijd een plaat waarvan je verwacht dat-ie platina wordt. Moet ik er ook eerlijk bij zeggen dat ik geen enkele slager ken die zijn eigen worst niet lekker vindt.”

– Hoeveel cash heb je momenteel op zak?

“f32,25”

– Als je geen zanger/café-eigenaar/presentator/politicus/liedjesschrijver was geworden, dan was je nu…?

“Brandweerman. Ik ben dol op brandjes. Volgens mij is het heel spannend om die te blussen. Dan fantaseer ik er ene mooie dame bij die ik kan redden uit de vlammen en die dan zegt”: ‘Henk ik bied je mijn lichaam aan.’ Waarom ik geen brandweerman ben geworden? Omdat ik hoogtevrees heb. Echt, halverwege de Domtoren begin ik al te hyperventileren.”

– Wat is de beste uitvinding van gesneden brood?

“Gerookte zalm. Je moet er maar op komen om zo’n vis in een kist te hangen en met rook op smaak te brengen. Dan vergeet ik gemakshalve even degene die erachter kwan dat je whiskey kunt destilleren; en natuurlijk de vrouw. Vooral het model van de vrouw vind ik mooi.”

– Wat is het meest genante moment uit je leven?

“Een jaar of tien geleden was ik bij mensen op bezoek en we hadden het over cabaret. Ik zei dat mijn favoriete conference er een is van Freek de Jonge. Die gaat over gehandicapten. Toen ik dat stuk naspeelde, zag ik dat die mensen het helemaal niet leuk vonden. Dus deed ik nog beter mijn best. Tijdens de clou, ging de deur open en kwam er een
gehandicapt kind binnen. Ik heb me zes slagen de grond in geschaamd.”

– Herinner je je eerste zoen nog?

Ik weet zelfs nog de muziek die er op dat moment speelde. ‘Love Me Tender’ van Elvis. Ik was 14 en die dame heette Petra. Ik wist niet waar ik mijn tong moest laten en zij hield haar mond dicht, dus stond ik met mijn tong haar tanden te poetsen.”

– Omschrijf jezelf een in vijf woorden.

“Ik ben een onzeker mens.”

– Weleens een flinke tik uitgedeeld?

“Zo vaak. Zeker tot mijn vijftiende heb ik vele malen rollebollend op de grond gelegen. Ik was nogal dik en werd vaak gepest.”

– Wat is je meest dierbare bezit?

“Mijn dochter Chris.”

– Heb je weleens een blauwtje gelopen?

“Weleens?!! Ik liep in de regels blauwtjes. Tot mijn dertigste, tot ik toevallig een plaatje maakte dat succes kreeg. Het aantal blauwtjes nam ineens sterk af. Roem erotiseert, is me opgevallen.”

– Wat vind je mooi aan jezelf?

“Mooi, aan mij? De kleur van mijn ogen, groen/bruin. Daar moet ik het dan ook mee doen.”

– Wanneer heb je voor het laatst over gegeven?

De dag na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. In de overwinningsroes ben ik me te buiten gegaan aangerookte zalm, whiskey en zoenen.”

– Wat is het stomste dat je ooit over jezelf hebt gelezen?

“In de verkiezingsstrijd zijn we met Leefbaar Utrecht door de grachten van de stad gaan varen. Mijn dochter deelde daarbij wat ballonnen uit, vond ze leuk. In het Utrechts Nieuwsblad schreef een D66-er dat dat eens te meer aantoonde dat ik diep in mijn hart een voorstander van kinderarbeid ben.”

– Waar ga je nu naar toe?

“Hamburgers eten met mijn dochter en mijn vriendin. En dan naar de film ‘Flubber’.”

bron: Veronica, Lenny Vermeulen (met dank aan: Jaron van Boheemen)

Reageer hierop