Leefbaar Nederland wil band met PVDA

Den Haag – De nieuwe gisteren opgerichte, landelijke partij Leefbaar Nederland wil een nauwe band met de PvdA. De oprichters, de lijsttrekkers Henk Westbroek van Leefbaar Utrecht en Jan Nagel van Leefbaar Hilversum, hebben dat gisteren meegedeeld. Zij willen lid zijn van zowel hun partij als van de PvdA.

Uit ongenoegen over het functioneren van de meeste landelijke partijenhebben Westbroek en Nagel hun initiatief genomen. Leefbaar Nederland komt op voor de belangen van gemeenten en provincies. Volgens de initiatiefnemers
weren veel colleges van B&W lokale partijen en doen landelijke partijen te weinig voor hun steden. In de Tweede Kamer wenst Leefbaar Nederland kandidaten die hun districten vertegenwoordigen.

Leefbaar Nederland wil niet alle plaatselijke partijen bundelen, anders ‘ontstaat er een ondoorgrondelijke troep.’ De Partij voor Zeeland en Rosmalens Belang steunen het initiatief. Westbroek en Nagel erkennen dat hun sympathie in de landelijke politiek uitgaat naar de PvdA, waarvoor Nagel zes jaar in de Eerste Kamer heeft gezeten. Beiden willen dat de PvdA het dubbellidmaatschap invoert. PvdA-voorzitter Van Hees overweegt dat, zo schrijft zij in het PvdA-vlugschrift. Dit partijorgaan had ook de primeur van de oprichting van Leefbaar Nederland.

Onderzoeker M. de Hond voorspelt in het PvdA-vlugschrift dat er landelijk ruimte is voor een nieuwe partij. ‘Er zijn op dit moment enorm veel politieke thuislozen, mensen die zich niet met een politieke partij verbonden voelen. Leefbaar Utrecht en Hilversum haalden respectievelijk 20 en 35 procent van de stemmen. Dit is landelijk ook mogelijk.’

bron: Algemeen Dagblad, 8 maart 1999

Reageer hierop