Leefbaar Utrecht: Westbroek burgemeester (Volkskrant)

Utrecht – Leefbaar Utrecht, de grootste partij in de Utrechtse gemeenteraad, stelt fractievoorzitter Henk Westbroek kandidaat voor het burgemeesterschap van de stad. De partij ziet in hem de ideale opvolger van VVD-burgemeester I. Opstelten, die naar Rotterdam vertrekt.

Volgens B. Schnetz, voorzitter van Leefbaar Utrecht, is het de hoogste tijd dat lokale partijen ergens in Nederland een burgemeesterspost claimen.

‘Lokale partijen zijn landelijk de grootste politieke kracht. Waarom zou een burgemeester moeten komen van een traditionele, landelijke partij? We zijn nu bezig voor Westbroek steun te mobiliseren bij andere grote lokale partijen in het land,’ laat Schnetz weten.

Leefbaar Utrecht baarde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen opzien door in één keer als grootste partij van Utrecht uit de bus te komen. De zanger, disc-jockey, schrijver en zakenman Westbroek voert sindsdien in de gemeenteraad de oppositie aan.

Partijvoorzitter Schnetz heeft minister Peper van Binnenlandse Zaken in eerste instantie gevraagd in Utrecht te experimenteren met de gekozen burgemeester. ‘Wij hebben ons altijd hard gemaakt voor bestuurlijke vernieuwing. Als een stad een voorbeeldfunctie kan hebben, is het Utrecht wel. Maar als Peper er om wat voor reden niet aan wil, is onze
boodschap duidelijk: laat Westbroek Opstelten opvolgen.’

bron: De Volkskrant, 22 januari 1999

Reageer hierop