‘Troetelturk’ valt slecht in Utrecht (Algemeen Dagblad)

Utrecht – Burgemeester Opstelten van Utrecht heeft de fractieleden van Leefbaar Utrecht geadviseerd afstand te doen van hun voorzitter HenkWestbroek. Volgens Opstelten, die wordt gesteund door een groot deel van de gemeenteraad, is Westbroek te ver gegaan in een interview met Vrij Nederland. In het gewraakte artikel, onder de kop ‘Man van het
volk’, noemt de ‘politicus, popzanger en burgemeester van Leefbaar Utrecht’ allochtone raadsleden ‘troetelturken’. De gemeentevoorlichter beschuldigt hij van een ‘mentaliteit die in de jaren 30 en 40 in Duitsland niet misstaan zou hebben’.

Vooral de term ‘troetelturk’ is de burgemeester in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Dat is een diskwalificatie van leden van de gemeenteraad. Maar ook de overige uitspraken overschrijden de normaal te hanteren normen’, schrijft Opstelten in een woedende brief aan de hoofdredactie van VN en aan alle leden van de raad. Een aantal fractieleden van Leefbaar Utrecht heeft hij er persoonlijk op aangesproken.

De fractie van Leefbaar Utrecht vindt alle opschudding sterk overdreven. ‘Als Opstelten die brief niet had geschreven en Westbroek zich niet kandidaat had gesteld voor het burgemeesterschap van Utrecht, was er niets aan de hand geweest’, zegt fractiegenoot Yet van den Bergh. Zij wordt in het artikel ‘kuttenkoppie’ genoemd door Westbroek.
‘Maar zo is die man. Ik weet dat hij het goed bedoelt, het komt alleen wat ongelukkig zijn strot uit.’

De fractieleider zelf is achteraf overigens niet blij met het artikel. ‘Vrij Nederland heeft op het niveau van een roddelblad mijn woorden uit hun verband gerukt. Zo heb ik het woord ‘troetelturk’ ooit gebruikt om de hypocrisie aan te geven van Ed van Thijn die het destijds opnam voor kleermaker Gümüs, maar uiteindelijk zijn belofte niet nakwam en PvdA’er bleef, hoewel Gümüs werd weggestuurd.’ Wel blijft hij vna mening dat sommige partijen louter een allochtoon
in de fractie hebben om stemmen te winnen.

bron: Algemeen Dagblad, 30 januari 1999

Reageer hierop