In gesprek met Henk Westbroek (radio.nl)

Henk Westbroek, geboren op 27 februari 1952 te Utrecht is een druk baasje. Waar de meeste mensen al dolblij zijn als ze een bepaald truckje beheersen, houdt Westbroek er vele verschillende carrières op na: als Nederlands diskjockey houdt hij met zijn Radio 3-show ‘Denk aan Henk’ vier dagen per week tussen 12 tot 2 miljoenen luisteraars aan de radio gekluisterd.

Hij lest zijn dorst in zijn eigen kroeg Stairway To Heaven, daarmee hobby en werk op slinkse wijze met elkaar combinerend. En hij is zelfs actief in de politiek bij Leefbaar Utrecht.

Westbroek is (mede)auteur van liedjes als ‘Belgie’ van Het Goede Doel, ‘Toveren’ van Herman van Veen, ‘Vrede’ van Ruth Jacott, ‘ Mag ik naar je kijken’ van Marcel de Groot en ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ van Rene Froger. Hij wordt alom beschouwd als een behendig tekstdichter. Maar boven alles is Henk een succesvol zanger.

Het is op het muzikale front weer een tijdje stil geweest rond Henk, maar binnenkort laat hij weer van zich horen. 27 februari wordt Henk 50 jaar en dit wil hij niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

In de eerste week van maart staat er een nieuw album in de planning, die gaat heten: Evenbeeld maar eerst nog de release van de eerste single ‘Ik heb geen zin om op te staan’ samen met Daniel Lohues van de Drentse popgroep Skik. In 1965 was het nummer een top 10 hit voor de band HET.

– Hoe zou u zichzelf in 1 zin omschrijven?

Als iemand die zijn ingebakken luiheid met regelmaat weet te overwinnen

– Sinds wanneer bent u met het radiowerk begonnen?

In 1982 begon ik op een veilige tijd- dus midden in de nacht-op radio 3.

– Wat gaf de doorslag om met radiowerk te beginnen?

In 1982 was ik werkeloos en Het Goede Doel was in die tijd niks meer dan een hobbybandje dus de 300 gulden die ik er elke week mee kon verdienen betaalde de huur.

– Bij welke radiostations heeft u zoal gewerkt?

Ik werk al zowat 20 jaar bij Radio 3.

– Heeft u bij 3FM naar uw mening veel vrijheid in uw presentatie?

Zolang ik niet oproep tot volkerenmoord- en die behoefte heb ik niet-kan ik redelijk doen en laten waar ik zelf plezier in heb dus ik kan de vraag met een volmondig ” ja” beantwoorden.

– Als u 1 dag in de schoenen mocht staan van een andere radiopresentator wie zou dat dan worden?

Rob Stenders, want die weet me altijd wel te prikkelen.

– Hoe combineert u de verschillende dingen die u doet, zoals Radiopresentator, TV Presentator, Musicus, Lijsttrekker e.d. en is het niet zwaar om al deze dingen te combineren in een week/dag?

Bij al die dingen is het zo dat je moet kunnen en willen vertrouwen op het team waarbinnen je werkt. Naar de inhoud van het spelletje “wat is waar”, heb ik bijvoorbeeld geen omkijken meer omdat de bedenk ster van de stellingen precies weet wat er van haar verwacht wordt.

Zo heeft iedereen binnen mijn band en binnen Leefbaar Utrecht ook hele duidelijke taken en als je de mazzel hebt- zoals ik- dat mensen die taken met genoegen en goed invullen, dan nemen ze je ontzettend veel werk uit handen. Met als gevolg dat ik toch gewoon elke week wel een vrije dag heb en me niet over de kop hoef te werken.

– Als u nog 1 wens mocht doen op radiogebied, hoe zou die wens dan luiden?

Ik zou graag weer een hardrock propgramma willen presenteren of -en dat zou nieuw zijn-een fel discussieprogramma.

– Binnenkort word u 50 jaar, hoe gaat u dat vieren, zullen de luisteraars van 3FM hier ook nog iets van merken?

Ik heb een hekel aan ouder worden. Want alles wordt stijver. Behalve op dat ene plekje waar het goed uit zou komen. En er gaan ineens haren uit je oren groeien. Tenzij dat beroepsdeformatie is want er is nog nooit onderzocht of intensief koptelefoongebruik de haargroei in de gehoorgang bevordert. En mooie mensen vinden je lelijk. En hoop maar
niet dat lelijke mensen je daarom mooi zullen vinden.

En de dorst neemt niet af, maar de kater wordt steeds groter en groter. Ik wil niemand zijn geloof in een betere toekomst afhandig maken, maar het woord Viagrapil is voor mij persoonlijk een reden om vanaf gisteren het liefst geen dag ouder meer te willen worden.

Maar als vanzelfsprekend respecteeer ik de mening van de complete idioot die daar anders over denkt. Wat valt er dus te vieren? Niks! Maar misschien heb ik wel ergens een collega die niet weet dat ik sinds mijn zestiende een bloedhekel aan verjaardagen heb. Of misschien weet hij dat maar al te goed, maar heeft hij een sadistich gevoel voor humor. Maar ik doe er zelf dus niks aan waardoor het me ook gepast leek geen gironummer te openen voor een Groot Nationaal Muziekkado.

– Hoe ziet u de toekomst van 3FM, en hoelang wilt u zelf nog radio blijven maken op 3FM ?

Van het nieuwe moeten we het beste draaien en daarbij niet discrimineren op genre omdat er in elk stijl goeie platen gemaakt worden; zelfs in de muziekhoek waarvan jij denkt dat je er niet van houdt. En 3FM moet verouderen. Muziek uit de hele pophistorie laten horen.

Niet alleen omdat er een hoop mensen zijn die houden van Elvis, Beatles, Doors, Rage aigainst te Machine en ga zo maar door. Maar ook omdat er steeds nieuwe luisteraars bijkomen voor wie al die monumenten uit de popmuziek helemaal onbekend zijn. Dus die weten niet wat ze missen. Behalve als het gedraaid wordt.

Mijn dochter van 11 heeft net Queen ontdekt bedoel ik maar. En ik denk dat ik wel tot mijn 65 ste door wil, behalve als ik voor die tijd ineens geen muziek meer kan horen als gevolg van wat dan ook. Mocht ik het tot 2017 volhouden op 3FM dan ga ik voor een grandioos afscheidsfeest dat spreekt dan natuurlijk vanzelf.

bron: www.radio.nl, 22 februari 2002

Reageer hierop