Ontslag voor Westbroek grote verrassing (UN)

UTRECHT (GPD) – Ontslag! Voor Henk Westbroek is het een totale verrassing. “Jongen, ik moet naar de advocaat. Ik ben nog nooit ontslagen. Mijn werk deed ik met genoegen. Ik werk op de kop af negentienenhalf jaar bij de Vara en ik had graag de twintig jaar vol gemaakt. Als socialist voel ik me thuis bij de Vara.” In huize Westbroek staan dinsdagmiddag de telefoons roodgloeiend.

De gehele Nederlandse pers is op zoek naar het relaas van een van de meest populaire presentatoren van Radio 3FM. Westbroek is gehaast, want hij moet naar advocaat B. Tomlow om de consequenties van het ontslag op staande voet
te bespreken. Hoewel volgens de Vara sprake is van een schorsing voor onbepaalde tijd.Hij neemt nog even de tijd en vertelt dat hij dinsdagmiddag, nog maar net nadat hij zijn radio-uitzending Denk aan Henk erop heeft zitten, te horen kreeg van zijn baas: ‘Wij houden er mee op’. Als reden, zo vertelt Westbroek, wordt opgegeven dat hij vorige week donderdag in Denk aan Henk te ver zou zijn gegaan.

Westbroek: “Toen had ik de spot gedreven met een PvdA-plan om een nieuwe stad rond Schiphol te bouwen. Mijn stelling was dat woningzoekenden blijkbaar doof zijn als je ze rond de bulderbaan wilt laten wonen.” Ook kreeg de radiopresentator het verwijt in een uitzending gezegd te hebben dat hij voor Leefbaar Nederland actief wordt. “Maar ze moeten zich vergissen met die man die vooraf aan mijn uitzending altijd die persiflages van mij doet. Die heeft daarover iets geroepen. Ik praat in de uitzending niet over Leefbaar Nederland. In het verleden heb ik een keer de fout gemaakt iets te zeggen over Leefbaar Utrecht. Dat heb ik daarna nooit meer gedaan.”

De voorgenomen activiteiten voor Leefbaar Nederland stellen volgens Westbroek niet veel voor. “Ik zou een paar debatjes gaan doen in Woerden en zo. Debatjes waar ze bij Leefbaar Nederland niemand anders voor kunnen vinden. Ik ga onze nieuwe man Teeven toch niet voor de voeten lopen.” Waarom hij nu wordt ontslagen, begrijpt Westbroek niet. “Ik zit iedere
uitzending de spot te drijven. Dat is al bijna twintig jaar zo. Dan weer met de een en dan weer met de ander. De ene keer over Kok en de andere keer over Fortuyn. Maar nu waren er blijkbaar telefoontjes binnengekomen van mensen die het niet leuk vonden dat ik iets over de PvdA heb gezegd.” De verrassing voor Westbroek is des te groter omdat hij onlangs nog gesprekken heeft gevoerd over de verlenging van zijn contract met de Vara. “Ik heb met de gedachte gespeeld er dit jaar mee op te houden, maar het is toch leuk werk en eigenlijk wilde ik blijven.

Van de Vara kreeg ik altijd alle lof over wat ik deed. Daarom gingen die contractbesprekingen ook zo goed.” Het ontslag kan volgens Westbroek nare gevolgen hebben voor de Vara zelf. “Als de Vara mij verbiedt de spot te drijven met de PvdA, hoe moet het dan met al die cabaretjes zoals bij Spijkers met Koppen. Dan moeten ze die ook allemaal verbieden. En nou moet ik naar m’n advocaat. Dag jongen.”

bron: Utrechts Nieuwsblad, Ton van den Berg, 27 maart 2002

Reageer hierop