Markt pas los als Westbroek met klassiekers strooit (Haagsche Courant)

Het loopt tegen half elf, als Henk Westbroek zijn sessie op de Markt, de arena van Zoetermeer, voortzet met ‘Vriendschap’. Er lijkt een vonk over te slaan naar de vele duizenden, die tot op dat moment vooral passief naar de zanger en zijn zeskoppige begeleidingsband hebben gekeken. ‘Vriendschap’ blijkt uiteindelijk het sein voor drie kwartier onvervalste Nederpop, met klassiekers als ‘Zelfs je naam is mooi’, ‘Belgie’, en ‘Nooduitgang’. ‘Sinterklaas’, dit keer behoorlijk stevig aangezet, is hierbij een prettig intermezzo. En zo redt de 51-jarige zanger uit Utrecht eindelijk het bevrijdingsfestival van Zoetermeer. Een feest dat bijna niet kon doorgaan, vanwege de financiele nood bij het 5 mei-comite. Met een extra gemeentelijke bijdrage van achtduizend euro, waardoor de organisatie zich pas eind maart wist verzekerd van 25.000 euro, werd binnen een maand toch een aansprekend programma op poten gezet. Met een vrijmarkt rond de Dobbe, een koffieconcert voor 55-plussers, een lading van parachutisten, vuurwerk en dans. Zo bewogen gisterenavond vier leerlingen van het doveninstituut Effatha op het grote podium op ‘Fame’, wat hen op een (doven) applaus van zwaaiende handen kwam te staan. Maar muziek vormde zoals gebruikelijk het slot van de feestdag.

En hierbij wedijverde en zanger uit Zoetermeer met zijn bekende collega uit Utrecht. Rene van Kooten, bekend van de musical Aida, trad aan als voorman van Buckshot, de band die is geformeerd rond leerlingen van het Erasmus College. Speciaal voor zijn optreden waren onder anderen jonge vrouwen uit Brabant gekomen. Sommige aanbidsters hielden zich zelfs langdurig op bij de artiesteningang, gelegen tegen het stadhuis, om maar een glimp van hun idool te kunnen opvangen. Buckshot zorgde er met zijn aanstekelijke muziek voor dat de toeschouwers (negen- tot tienduizend volgens de organisatie; vijfduizend volgens een opgave van de politie) volledig opgewarmd werden voor de hoofdact van deze vijfde mei: Henk Westbroek & Consorten.

Tekstdichter
Zoals gezegd, de zeven artiesten speelden vooral een prima tweede helft. Mogelijk had dit te maken met de programmering, want als (mede-) auteur van ‘Belgie’, ‘Vriendschap’ en ‘Nooduitgang’ moeten vooral deze nummers hem na aan het hart liggen.
Westbroek wordt door velen gezien als een behendig tekstdichter, die de meest alledaagse gevoelens in buitengewoon doeltreffende woorden weet te vangen, op een manier die iedere Nederlander zal herkennen.
Van de voormalige zanger van Het Goede Doel, waarmee hij successen scoorde met Henk Temming en Sander van Herk, is bijvoorbeeld minder bekend dat hij als (mede-) auteur verantwoordelijk is voor ‘Toveren’ van Herman van Veen, het Songfestivalnummer ‘Vrede’ van Ruth Jacott, ‘Mag ik naar je kijken’ van Marcel de Groot en ook ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ van Rene Froger. Vanaf ‘Kinderen voor Kinderen 6’ is Henk Westbroek ook een vaste liedjesschrijver voor Kinderen voor Kinderen. Inmiddels staan op twaalf albums liedjes van zijn hand.

Maar dat alles staat zelf muziek maken en live optreden niet in de weg. Sinds zijn vertrek uit Het Goede Doel heeft Westbroek vier soloalbums het licht doen zien: ‘Voorjaar’ in 1992, twee jaar later volgde ‘Vrij’, ‘Westbroek’ werd in 1998 gelanceerd en een jaar later volgde zijn voorlopig laatste solowerk ‘De Hemel’.

Wie Henk Westbroek binnenkort weer live aan de slag wil zien met zijn Consorten moet helaas even geduld hebben. Volgens planning staan de zeven voor het eerst weer op 6 september op de buhne, tijdens Manegepop in Lisse.

bron: Haagsche Courant, 6 mei 2003, John de Graaf

Reageer hierop