‘Andries knevel is het laagste van het laagste’ (Panorma)

Spraakwaterval Henk Westbroek overspoelt momenteel de schouwburgpodia, alwaar hij zijn kersverse onemanshow met rake verhalen en liedjes voor het nieuwe theaterseizoen uittest. In Zap! schiet de Utrechtse duizendpoot eveneens met scherp.

Wat voor buisklant ben jij?
“Negenennegentig procent van het televisieaanbod is niet aan mij besteed. Ik heb dan ook een zeer geoefende zapduim. Maar twee programma’s die ik vrijwel nooit mis, zijn Kopspijkers en Koefnoen.”

Waarin je zelf ook wordt gepersifleerd….
“En heel verdienstelijk overigens. Al doet Paul Groot wat meer roos op m’n schouder dan ik normaal heb en is m’n glas ook wat gevulder. Maar laat ik eerlijk zijn: zo’n parodie is natuurlijk wel eervol.”

Welk programma is misschien grappig bedoeld, maar activeert bij jou geen enkele lachspier?
“Dit was het nieuws! Maar tja, wie ben ik nou: er schijnen drie miljoen mensen naar te kijken. Ik ken Have I Got News For You, de oorspronkelijke BBC-versie. En dan heb je het toch al gauw over een Engelse reus naast een Nederlandse dwerg.”

Andries Knevel?
“Hij vertegenwoordigt het laagste van het laagste op de Nederlandse televisie. En als die Knevel al een poging doet om genuanceerd te zijn, houdt ie dat krap twee zinnen vol om daarna natuurlijk weer die enige – door hem gemanipuleerde – waarheid uit een 2000 jaar oud sprookjesboek met peper en zout door je strot te douwen. Fundamentalisme van het ergste soort.”

Favoriete televisiegezicht?

“Peter R. de Vries, ook een onvermoed komisch talent, trouwens. In dat law & order-toontje van ‘m, weet ie altijd wel een heel tongue-in-cheek geintje te verstoppen. Bovendien: hij kan scherp formuleren. Let maar ‘s op z’n zinnen, die zitten vol informatie en zijn tegelijkertijd vaak buitengemeen geestig. Knap hoor/”

Is televisie een opiniemaker?

“Nee, al die debatjes met deskundigen en beroepsallochtonen zijn niet meer dan een ritueel. En gelukkig hebben we in Nederland allemaal op school gezeten en kunnen we dus best onze eigen mening vormen en weten we heus wel wanneer iemand jokt of niet. Bij Fortuyn zag je bijvoorbeeld dat stemmingmakerij niet werkte. Bij het journaal konden ze nog zo fanatiek met een partijprogramma van de CD zwaaien en Raoul Heertje mocht ‘m nog zo vaak bijna voor fascist uitmaken; er bleken uiteindelijk drastischer maatregelen nodig om Fortuyn te stoppen, zoals we helaas allemaal weten…”

Robert Jensen?
“Heel guitig. Weet z’n publiek hilarisch te bespelen en test met z’n plaagstootjes altijd het karakter van z’n gasten uit en bovendien, hij zoekt daarbij stelselmatig de grenzen op. Maar toch: als je per ongeluk een snedig weerwoord hebt, dan kijkt Jensen echt wel uit om daar overheen te gaan. Tenminste, dat was mijn ervaring toen ik bij hem in de show zat. Al die soapies zijn bij hem natuurlijk kansloos. Dan gaat het alleen maar over tieten. Ach, da’s nou eenmaal hun belevingswereld.”

Zijn er mensen die je mist op de buis. Een Büch? Een Oltmans?

“Alleen Pip de Clown en Swiebertje. En die laatste nog elke dag.”

Bron: Zap! Panorama 8 december 2004

Reageer hierop