Jelmer: ‘De mooiste baan ter wereld’ (Gelderlander)

Na de middelbare school het interessante radiowereldje inrollen. Bij 3FM en Yorin naast Rob Stenders en Henk Westbroek terechtkomen. Wie wil dat nu niet? Maar hoe? Jelmer Gussinklo kreeg het voor elkaar.

Dat opgroeien in een buurtschap IJzerlo voor gesprekstof zou zorgen in radioprogramma’s op het trendy jongerenstation Yorin FM, had niemand ooit kunnen denken. “Elke ochtend als de wekker gaat, ben ik niet blij. Maar als ik eenmaal in de auto zit, heb ik alweer zin.” Je moet er wat voor over hebben om te mogen samenwerken met de ‘beste’ en ‘meest legendarische’ dj’s.

Jelmer Gussinklo (22), woonachtig op kamers in Amsterdam-Oost maar oorspronkelijk afkomstig uit de Achterhoek, is geluidstechnicus bij Rob Stenders en volgens velen ongeveer de sidekick van Henk Westbroek. “Dat zie ik zelf niet zo hoor. Ik ben gewoon een geluidstechnicus die meepraat. In het begin wilde ik zelfs niet te veel zeggen, maar Henk zei dat ik mijn bek moest opentrekken.”

Jelmer is niet iemand die volgens de regels na de middelbare school is gaan studeren, met goede cijfers de studie heeft afgerond en een degelijke baan heeft gezocht. “Nee, ik doe wat ik leuk vind. Na de havo wilde ik naar de Rock Academy in Tilburg, als drummer. Maar ik vond zelf dat ik nog niet goed genoeg was, dus wilde ik een jaartje extra oefenen.” Een bijbaantje dan. Via een uitzendbureau liep hij tegen een baan op als geluidstechnicus van het Nederlandse Omroepproduktie Bedrijf (NOB), een bedrijf dat faciliteiten verhuurt aan omroepen en zenders. “Ik was altijd al aan het hobbyen met muziek en geluid. En via het NOB ben ik begonnen bij De Bus II en heb ik later meegewerkt aan diverse grote shows als Big Diet, The Bar en twee Big Brothers. Maar omdat dit projectwerk was voor een paar maanden, wilde ik iets erbij.” Zo kwam Jelmer terecht bij de radio, eerst bij de eindregie van Radio 1, 2, 4, en 5 en later ook bij 3FM. “Je bent daar geluidstechnicus bij alle programma’s. Je werkt gewoon in ploegendiensten.”

Op een gegeven moment werd het bekend dat Stenders ging verhuizen naar concurrent Yorin FM. “Hij belde me op en zei: ‘Wil je mee?’ Ik zei ja en een week later zat ik met hem voor het programma in Portugal voor het Europees kampioenschap voetbal.” Toen Westbroek ook neerstreek bij de jongerenzender, werd ook die werkrelatie vernieuwd. “Het bleek dat ik daar meer dan alleen de techniek moest doen. Ook de telefoon opnemen en kandidaten selecteren bijvoorbeeld. Stenders is mijn hoofdtaak en bij Henk krijg ik de meeste reacties.” In het begin alleen op de achtergrond, ‘totdat Henk een keer zei: ‘Jelmer, wat vind jij er nou van?’ Hij legt uit dat ‘Denk Als Henk’ eigenlijk over niks en over alles gaat. “Dat programma wordt gemaakt door de luisteraars. We hebben het over wat er op dat moment speelt en de luisteraars haken daar via de sms weer op in. Het is een uurtje freewheelen, relaxed. Als Stenders niet ‘s ochtends zo vroeg was, had ik de mooiste baan van de wereld. Maar zo’n ochtendprogramma is heel belangrijk, als iedereen in de file staat. Dat is het hoogste dat je kunt bereiken in de radiowereld.”

Jelmer is erg enthousiast over zijn collega’s. “Stenders is heel perfectionistisch. Hij streeft kwaliteit na. Hij is echt dag en nacht met radio bezig.”. Jelmer voelt zich als een vis in het water bij de twee beroemde radiomakers. “Rob en Henk zijn gevoelsmensen en ik ook. Het is erg fijn om met een vast team te werken. Ik heb elke morgen drie mensen die me aan het lachen maken bij ‘Stenders Vroeg Op’.”

De toekomst is wat Jelmer betreft onzeker. “Ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Ik heb geen idee wat ik nog meer wil gaan doen. Veel mensen denken dat ik ook dj wil worden, maar ik heb zelf geen idee. Ik heb ook niet gevraagd om op de radio te komen. Ik heb gewoon geluk gehad en hard gewerkt. Ik probeer goed mijn best te doen.”

De radioman ontzenuwt gelijk even de verhalen over het radio- en mediawereldje. “Misschien ben ik te dom om het te merken, maar ik zie het niet. In Nederland stelt het mediawereldje ook eigenlijk niets voor.” Hij ziet zichzelf als een joker. “Een hobby├»st, net als alle andere radiomakers. Maken wij radio of hebben wij een mooie manier gevonden om betaald te kunnen hobbyen? De echte mensen zijn verplegers, chirurgen en stratenmakers, die doen het. Wij helpen hoogstens hen een leuke dag te bezorgen.”

bron: De Gelderlander, 25 november 2004, door: Marloes Leijze

Reageer hierop