‘Liedjes schrijven is gewoon liegen’ (Spits)

Zanger Henk Westbroek, tevens voormalig politicus en radio-dj, zit 25 jaar ‘in het vak’. Een jubileum dat hij viert met een dubbelalbum Henkwestbroek.nl, met de 32 beste nummers die hij voor zichzelf en voor anderen schreef. Nou ja, zijn beste. “De liedjes die ik zelf het leukst vind zijn doorgaans niet mijn grootste hits.”

Met het vieren van zijn zilveren jubileum sluit Henk Westbroek een periode van twee jaar af waarin hij het wat rustiger aan deed. De jaren die eraan voorafgingen hadden hun tol geëist; als voorman van Leefbaar Utrecht beet hij zich stuk op de weerbarstige gemeentepolitiek, terwijl zijn betrokkenheid bij de partij Leefbaar Nederland leidde tot een schorsing als dj bij 3FM én bedreigingen voor hemzelf en zijn gezin. “Ik had er even helemaal genoeg van. Vijf jaar lang was ik nauwelijks thuis geweest, nu heb ik eindelijk eens de broodnodige tijd vrij kunnen maken voor mijn gezin. Een dochter hebben is een stuk leuker als je er ook daadwerkelijk bij bent om haar te zien opgroeien”, vertelt hij. Zelfs zijn favoriete bezigheid, liedjes schrijven, stond even op een laag pitje, maar daar is inmiddels weer verandering in gekomen. Een volgend album is al weer in de maak en komt volgend jaar uit.

Voor het zover is, is er nog de deze week verschenen verzamelaar Henkwestbroek.nl. Eén plaat met eigen solowerk, één met de nummers die hij voor anderen schreef. Met de samenstelling heeft Westbroek zich nauwelijks bemoeid. “Ik heb tegen de platenmaatschappij gezegd: ‘Zet er maar op wat volgens jullie mijn mooiste liedjes zijn’. De liedjes die ik zelf het leukst vind zijn doorgaans niet mijn grootste hits. Mijn eigen favoriet is Jack the Ripper, een soort alternatief scheppingsverhaal: God heeft deze wereld niet geschapen, Welnee dat heeft z’n broer gedaan, Heb ik gehoord van God z’n zuster, En die kan het weten want die heeft erbij gestaan”, citeert hij. “Ik heb het zelfs op single uitgebracht en die is circa nul keer gedraaid op de radio.”

Een mierenneuker noemt hij zichzelf als het op het schrijven van liedjes aankomt, iemand die lang aan zijn teksten sleutelt voor hij er genoegen mee neemt. Dat zouden best meer mensen mogen doen, vindt Westbroek. “Ik hoor zo vaak liedjes waarbij ik denk: ‘Hoe dúrven ze het uit te brengen’, of: ‘Als ze er tien minuten langer over hadden nagedacht, had het nog best wat kunnen worden’. Randy Newman vertelde wel eens dat hij zich doodschaamde voor wat hij schreef, en alles eerst driehonderd keer verbeterde voor hij het aan een ander durfde te laten lezen. Die man heeft dan ook nog nooit een slecht liedje gemaakt. Zelf heb ik dat ook, ik schaam me nog altijd te pletter als ik met een tekst kom.” Wat niet wil zeggen dat hij in zijn nummers zijn diepste persoonlijke gevoelens en ervaringen blootgeeft. “Welnee, je hoeft iets toch niet per se zelf meegemaakt te hebben om erover te schrijven? Een lied over, ik noem maar wat, hoe het is als de atoombom net gevallen is, dat kun je bedenken. Liedjes schrijven is gewoon liegen. Het is ook niet per definitie beter als je uit je eigen ervaringen put, sterker nog, mensen die heel persoonlijk schrijven maken vaak uitermate vervelende liedjes. De meeste mensen maken namelijk nooit een fuck mee.”

Hij vindt het zelf dan ook een stuk leuker om teksten te verzinnen die op een grappige manier volkomen absurd zijn. Westbroek schreef ze al lang vóór hij in 1979 als zanger bij Het Goede Doel zijn eerste stappen in de popmuziek zette, toen hij samen met een pianospelende jeugdvriend optrad als duo Jan en Henk. “Daarbij vonden we het heerlijk om mensen een beetje te plagen. We kwamen op communistische feestjes met een satire op De Internationale, of we kwamen bij een bijeenkomst van feministen met een liedje dat begon met Ik wil mijn lul laten zweten, In strakke vrouwenreten. Wij hadden de grootste lol, al vielen de liedjes bij een groot deel van het publiek minder goed”, grijnst Westbroek. “Het waren de jaren van Bram Vermeulen en Freek de Jonge, dus harde grapjes waren in.”

“Nu zouden veel van die teksten niet meer kunnen. Popmuziek, zeker Nederlandstalige, mag tegenwoordig namelijk nergens meer over gaan. Er zou namelijk wel eens iemand kunnen zijn die het er niet mee eens is of die er aanstoot aan neemt, en dat mag kennelijk niet. Nederwiet of Je loopt je lul achterna van Doe Maar zou nu niet meer mogen op de radio. Een liedje over de dood kan misschien nog net, een liedje over zelfmoord weer niet. In Vandaag van Het Goede Doel heb ik ‘Doe ik het of niet, snij ik mijn polsen door’ van mijn platenmaatschappij moeten veranderen in ‘Doe ik het of niet, ga ik er nog mee door’. Terwijl al mijn collega-dj’s van toen de oorspronkelijke versie geweldig vonden.”

Op zijn gedwongen vertrek als dj bij 3FM kijkt hij dan ook met enige opluchting terug. “Ik heb het altijd erg leuk gevonden, maar het laatste jaar was een hel. Ik mocht niets meer, ik had zelfs een contract waarin stond dat ik alle liedjes die ik draaide leuk moést vinden. Gelukkig was ik taalvaardig genoeg om ergens heel positief over te praten en daarbij volstrekt duidelijk te maken dat ik dat niet meende. Maar luister maar eens naar de popradio van tegenwoordig; de dj’s praten over van alles en nog wat behalve over de plaatjes die ze draaien. Daar vinden ze namelijk geen fuck aan. En je kunt wel eens een keertje doen alsof je iets leuk vindt, maar niet bij élke plaat. Ik had er in ieder geval helemaal geen lol meer in, en arbeidsvreugde is toch 90% van je werk.”

Bron: Spits, vrijdag 9 april 2004

5 reactie(s)

 1. Je hebt goede liedjes en liedjes die het goed doen, ikzelf zou graag een door mij zelf geschreven liedje willen horen op de radiozenders, maar krijg dat maar eens voor elkaar. Ik heb nog nooit gezongen en dus vandaag mijn eerste zangles gehad. Nog een lange weg te gaan, mooi kut want ik ben al 54. Maar wie weet komt het er nog van? Hoe ouder hoe gekker! (Als niemand mijn liedjes wil zingen zal ik wel moeten)
  Tegen beter weten in vraag ik je om mijn bij elkaar gelogen liedje eens te brengen, om te kijken hoe en welk publiek hierop reageert.

  Dat het steeds truttiger wordt in Nederland is jammer maar daar kunnen natuurlijk wel weer liederen over geschreven worden.

  het liedje wat ik bijsluit is iets anders, graag hoor ik van henk of consorten of hier iets mee gedaan zou kunnen worden?

  Met vriendelijke groet,
  Dirk Sta van Uiter

  Ik ben een beetje stil vandaag,
  vandaag houd ik mijn mond
  Ik ben een beetje stil vandaag
  ik voel mij niet zo gezond
  Ik ken jou al je hele leven lang
  al is dat nog maar kort
  Vandaag zie jij mij voor de laatste keer
  omdat je straks niet meer wakker wordt

  Jij was al vertrokken
  hebt ons verlaten voor je afscheid nemen kon
  Jij bestaat straks alleen nog in ons hoofd
  Ik wilde zo graag dat het anders kon

  Daarom ben ik een beetje stil vandaag,
  houd ik vandaag mijn mond
  Dat komt door het verdriet en
  door de leegte die jij achter liet
  (boem boem) Ik zou me willen bezatten, helemaal door het lint,
  dagen lang achter elkaar maar ik doe het niet,
  omdat ik weet wat mijn liefste daarvan vindt,
  dus zet ik dat maar uit mijn hoofd
  ik weet dat is het beste
  de ervaring heeft mij dat geleerd
  en ik wil haar zeker niet kwetsen

  Ik ben een beetje stil vandaag,
  vandaag hou ik mijn mond
  Het is gewoon teveel dit deel
  en het deel wat straks nog komt
  Ik ben een beetje stil vandaag,
  vandaag houd ik mijn mond
  Ik ben een beetje stil vandaag
  ik voel mij niet zo gezond

  Al ken ik jou al je hele leven lang, ik ken jou veel te kort
  Ik praat tegen jou voor de laatste keer
  Omdat jij straks niet meer wakker wordt

  Ik ben een beetje stil vandaag,
  vandaag houd ik mijn mond
  Ik ben een beetje stil vandaag
  ik voel mij niet zo gezond

  Dirk Sta van uiter | May 18, 2009 | Reageer

 2. Hoi, ik las het artikel “liedjes schrijven is gewoon liegen” op de site en het viel me op dat de eerste en tweede alinea identiek zijn. Ik denk een kopieer foutje.
  Ik heb tevens een vraag: de afgelopen 2 jaar heb ik 15 nederlandstalige “persoonlijke” liedjes geschreven (tekst + piano-begeleiding).
  Ik zou een paar nummers graag eens laten beoordelen maar ik heb geen flauw idee door wie. Kunnen jullie me verder helpen?
  met vriendelijke groet,
  Paul

  Paul Hovius | Sep 25, 2009 | Reageer

 3. Beste Paul,

  Bedankt voor je opmerkingen. Inderdaad een foutje, ik heb dit aangepast. Helaas kan ik je niet helpen met je eigen nummers. Maar misschien iemand anders op deze site?

  Groeten Hans

  hadebe | Sep 25, 2009 | Reageer

 4. Beste Dirk,

  Ik denk dat de jouw bovenstaande tekst potentie heeft. Geïnteresseerd ben ik in wat voor metrum, ritme, akkoorden, melodie en sfeer je hierbij in gedachten hebt. Toen ik hardop las (in hoorde van iemand (dat kan ik zelf geweest zijn) dat in je hoofd lezen voor sukkeltjes is) merkte ik dat er zoals ik het las bepaalde woorden in de weg zaten. Dat waren:
  zo (in regel 4 en herhalingen)
  meer (in regel 8)
  Het kan zo zijn dat dat slechts komt door de manier waarop ik het leest. Het kan ook zo zijn dat het een goed idee is om daar een aanpassing in te maken. Daar kan jij zelf het best over oordelen.
  Ik vind de tekst mooi en ik ben benieuwd wat er verder mee gebeurt.

  Met een ongedefinieerde hoeveelheid groeten,

  Pörloin

  Pörloin | Oct 23, 2009 | Reageer

 5. ik kan geen liedjes schrijven .
  ikweet niet hoe dat moet.

  youri | May 5, 2010 | Reageer

Reageer hierop