‘De middelvinger van Henk Westbroek’ (Algemeen Dagblad)

Hij rijdt in een botsbakje met 31 deuken. In de serie WAT RIJDT… artiest, radio-dj en ex-politicus Henk Westbroek.

,,Mijn rijbewijs heb ik pas anderhalf jaar geleden gehaald. Toen ik daarna mijn eerste auto kocht, dacht ik: ik neem een botsbakje. Want ik heb een hekel aan autorijden en enig talent ervoor is mij niet gegeven. Die Volvo 440 turbo uit 1993 heb ik nog steeds. Goudglimmend met spoilers, dus een vrij ordinair voorkomen. Ik heb er 1723 euro voor betaald, ex btw. ik heb voor duizenden euro’s schade gereden – als ik alle krassen en deuken zou laten herstellen – maar dat zijn allemaal parkeerongelukjes. Een stuk of 31. Hard rijden vind ik wél heerlijk. Ik word regelmatig geflitst als ik met 160 kilometer in mijn dooie eentje ‘s nachts op de snelweg rijd. Flauw. Terwijl mijn auto nóg harder kan.

Sinds ik autorijd, is mijn middelvinger een stuk soepeler geworden. Als je een foutje maakt, denkt iedereen meteen dat je dat met opzet doet. Middelvinger omhoog, je wordt van de weg gedrukt, ze laten je er niet tussen. Van nature heb ik dan de neiging iets terug te doen. Maar éérst werp ik altijd mijn handen ter verontschuldiging in de lucht en roep met mijn verdragende stem: SORRY!!!! Dat maakt dus niks uit. Dan móet ik ook iets met mijn middelvinger doen, soms stap ik zelfs uit. Nee, bang ben ik nooit.

Als ik naar mijn voorstelling ‘Zuigwortel’ rijd, mag ik de auto van mijn vriendin lenen. Een Volvo V70, volgens GroenLinks een echte aso-bak. Maar als mevrouw Van Gent van GroenLinks er eentje heeft, is het gewoon een ‘grote auto’. Mijn hele decor kan erin. Een rookstoel, een lamp uit een ecowinkel en het borstbeeld van Winnetou.

Toch rijd ik het liefst in mijn botsbakje. Ik héb ook niks met mooie auto’s. Mijn twee beste vrienden zijn nogal gefortuneerd en rijden Ferrari enzo. Ik heb er wel in mogen zitten, maar ik zit lekkerder in een Lelijke Eend dan in een Ferrari.
Ik ontleen er ook plezier aan in een file te staan en te kijken naar mensen die achter elkaar door een benzinestation rijden om 35 meter file te ontlopen. Zo zit de ene helft van de automobilisten voortdurend de andere helft gek te maken. Soms hoor ik bij de ene groep, soms bij de andere.

Als ik burgemeester van Utrecht zou zijn, zou ik geen auto’s uit de binnenstad weren. Wél uit het oude centrum, want dat is gebouwd voor paarden en koetsen. Het oude centrum zou autovrij moeten zijn, maar goed bereikbaar. Ik ben een voorstander van het Oxford-model: een centrum dat omringd wordt door parkeerplaatsen en voor 1 pond kun je parkeren én de bus nemen. Perfect. Bij ons moet er meteen een transferium komen van drie verdiepingen waar je ook je kleren kunt laten stomen en sushi eten. Dus kost het parkeren daar 18 euro per dag. Fuck you, denkt iedereen dan, en gaat met de auto naar de binnenstad. Volgens politici hebben de auto’s het altijd gedaan. Maar zíj zitten in een auto met chauffeur – geen parkeerproblemen, dus – op de achterbank naar een illegale kopie van Star Wars te kijken of pornosites te controleren om te kijken of het écht zo erg is.”

Bron: Algemeen Dagblad, Xandra van Baarle, 4 juni 2005

1 reactie(s)

  1. Die gevaarlijke gek rijdt ook ligfietsers omver
    naar eigen zeggen op http://www.radio1.nl/contents/7292-ochtendhumeur-henk-westbroek

    Een infantiele en van feiten gespeende audiocolumn trouwens.

    Dinges | Aug 5, 2009 | Reageer

Reageer hierop