‘Roze nijlpaard zingt liedjes van sterk team’

De zeshonderd boeken zijn al verkocht. Deze week verschijnt de cd van Ik ben een nijlpaard. Oplage: duizend exemplaren. De volgende stap? De initiatiefnemers twijfelen nog. Een musical of film misschien?

Anderhalf jaar geleden, toen het kinderboek Ik ben een nijlpaard verscheen, werden ze omschreven als drie volwassen pubers. Daar schrokken ze in eerste instantie van. Nu is het voor Emile du Long, Hans Langbroek en Ton Esmeijer uit Arnhem een geuzennaam. Alle drie zijn ze de vijftig inmiddels gepasseerd. In hart en ziel voelen ze zich nog altijd jonge broekies.

Aanleiding voor de nieuwe ontmoeting is het verschijnen van een cd. Daarop staan veertien liedjes. De teksten daarvan vormden de basis van het boek waarvoor huisarts Langbroek, in zijn vrije tijd een verdienstelijk kunstenaar, de tekeningen maakte. Vooral die van het mollige, roze nijlpaard spreekt menigeen tot de verbeelding.

Het boek is helemaal uitverkocht. “We denken aan een herdruk. Daarvoor is al een offerte aangevraagd”, vertelt Ton Esmeijer, die de zakelijke aangelegenheden regelt. “De vraag naar het boek blijft groot. Maar alle vrienden en kennissen zijn al voorzien, dus weten we niet zeker of we nog eens vijfhonderd exemplaren kunnen afzetten.”

Begin jaren negentig probeerden Du Long en Langbroek hun kinderboek bij uitgeverijen onder te brengen. Dat lukte niet, ondanks een aantal positieve reacties. Het boek is gebaseerd op liedteksten van Du Long. De muziek daarbij ligt ook al lang in de kast. Toen het boek (uitgegeven in eigen beheer) er eenmaal was, zetten de drie heren hun zinnen op een cd. Want de liedjes waren te leuk om niets mee te doen.

Du Long was vroeger actief als musicus en cabaretier. In die tijd leerde hij de kunst van het schrijven van liedjes. Getuige de deuntjes die op de cd staan, gaat hem dat goed af. “Het is een super-cd geworden. Ik wist niet wat ik hoorde toen ik ‘m voor de eerste keer draaide”, zegt Esmeijer enthousiast.

Het is een bijzonder album geworden dankzij de medewerking van grootheden als Erik Mesie en Henk Westbroek. Daarvoor is Philibert van den Bosch, een collega van Du Long, verantwoordelijk. “Philibert is de begeleider van Henk Westbroek. Ik ken hem via de school waar ik werk. We hebben Philibert gevraagd voor de arrangementen en de productie van de cd”, vertelt Du Long. “We wilden in eerste instantie zelf de liedjes inzingen. Maar als je nu hoort hoe de cd klinkt, ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben.”

Afgelopen zomer zijn de liedjes in een Arnhemse studio opgenomen. Achter de cd schuilt echter een internationale productie, want het begeleidende boekje is in Denemarken gemaakt en de cd zelf is in Duitsland geperst. De duizend (!) exemplaren arriveren woensdag in Arnhem. Om het schijfje onder de aandacht te brengen, is inmiddels een eigen website op het internet te vinden. Daarop zijn korte fragmenten van de liedjes te horen.

Voor Du Long heeft het verschijnen van de cd een gunstig bij-effect: hij is weer volop liedjes aan het schrijven. “Dat proces heeft een tijdje stil gelegen omdat ik in de lappenmand zat. Maar vorige week heb ik er weer drie of vier gemaakt”, vertelt hij trots.

De pr-machine draait al op volle gang. Posters met dat heerlijke roze nijlpaard en de mededeling ‘M’n cd is uit’ hangen her en der in de stad. Op een prentbriefkaart kondigt de roze held de komst van de cd aan. Verder pluggen de drie initiatiefnemers hun geesteskind bij iedereen die ze kennen.

Hoe gaat het verder nu boek en cd een feit zijn? “We blijven hopen op ontdekking door een uitgever”, zegt Langbroek. “Als kunstenaar zoek je toch naar een groot publiek. Iedereen met een artistiek en zakelijk aanbod mag met ons komen praten.”

Over volgende stappen wordt voorzichtig nagedacht. Een tweede boek ligt voor de hand. “Waarom geen musical of film”, oppert Esmeijer gedreven. Waarom ook niet? “Dit is een sterk team. Er heerst een goede chemie. De creativiteit is geen probleem. De vraag is alleen of we alles opnieuw in eigen beheer moeten doen.”

De cd Ik ben een nijlpaard kost € 11,90 (tot 5 december € 9,90). Bestellen kan via de website. www.nijlpaard.info of per telefoon (026) 3811911.

Bron: De Gelderlander, maandag 21 november 2005, Martin Hermens

Reageer hierop