‘Schildpad Henk Westbroek in beslag genomen’ (UN)

Henk Westbroek is zijn geliefde schildpad Snoopy kwijt. Het dier was weggelopen en is daarna in beslag genomen door de Algemene Inspectie Dienst (AID). Reden is dat Westbroek niet over een schildpadvergunning beschikt en niet kan aantonen waar hij het beestje vandaan heeft. De zanger/dj zegt dat hij de Griekse landschildpad zeventien jaar geleden erfde van zijn tante Annie. De AID vindt het verhaal over tante Annie onvoldoende. OfficiĆ«le papieren moeten er komen. Westbroek: ‘Tante Annie kocht die schildpad 37 jaar geleden, ik geloof niet dat er nog een aankoopbewijs ergens ligt.’ Niet helemaal duidelijk is of de in beslag genomen schildpad echt Snoopy is.

De AID stond vorige week plotseling voor de deur met een paar foto’s van een schildpad. De vriendin en dochter van Westbroek verklaarden dat op de foto het dier niet goed te herkennen was maar dat het misschien wel om Snoopy zou kunnen gaan. En niet ontkennen is bevestigen, zo oordeelde volgens Westbroek AID-medewerker Willem Rook. Die zou ook hebben verklaard dat de schildpad eigendom is van de vriendin van Henk Westbroek. Anonieme getuigen zouden dat hebben bevestigd aan de AID.

‘Als het Snoopy is, is het wel mijn schildpad’, zegt Westbroek. In zijn radioshow voor Yorin-radio heeft hij de inbeslagname aan de orde gesteld en vraagt hij het publiek anoniem te getuigen over de opsporingsambtenaar Willem Rook. Daarvoor is een ‘rookmeldpunt’ geopend. ‘Want waar rook is, is vuur’, meent de DJ.

Westbroek erfde volgens eigen zeggen de Griekse landschildpad zeventien jaar geleden van zijn tante Annie. Die had het dier al circa twintig jaar in bezit. ‘Als ze dronken was, vertelde ze dat ze de schildpad uit JoegoslaviĆ« had meegenomen, en als ze nuchter was dat hij gekocht was in dat dierenwinkeltje dat vroeger aan de Donkere Gaard zat.’ Snoopy is volgens Westbroek een ontsnappingskunstenaar. ‘Hij is er al vaker vandoor gegaan. Meestal wordt hij gevonden door mensen die weten dat hij van ons is, maar wie dat niet weet, brengt hem naar de Dierenbescherming of zo en die brengt het dier onder bij de schildpadopvang in Alphen aan den Rijn.’. Zo ging het onlangs ook toen Snoopy weer eens ontsnapte. Maar dit keer werd ook de AID ingeseind door de Dierenbescherming omdat het een beschermde schildpadsoort betreft waarvoor een vergunning nodig is.

Dat de kwestie, en de heer Rook in het bijzonder, onderdeel zijn geworden van Westbroeks radioprogramma, vindt AID-woordvoerder Doeve maar niks. ‘Een opsporingsambtenaar doet zijn werk naar eer en geweten. Die verdient respect’. Over het onderzoek zelf doet Doeve geen mededelingen. Als het onderzoek is afgerond is het aan de officier van justitie om te beslissen of de eigenaar van de schildpad een boete krijgt. Ook staat nog niet vast dat Snoopy weer naar huis mag. ‘Snoopy is een geile schildpad’, zegt Westbroek. ‘Hij is dol op schoenen. Die van Robert Jensen, George Kooymans, Fons de Poel en ook die van Pim Fortuyn toen ze hier op bezoek waren, zijn allemaal een keer bereden.’

Bron: Utrechts Nieuwsblad (Ton van den Berg), 29 juni 200

Reageer hierop