“Prachtig, al die aandacht” (TV-gids)

“Ik vind het prachtig dat er zo veel aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen is”, vindt zanger, dj en Leefbaar Utrecht-lijstduwer Henk Westbroek. “Alleen jammer dat het voornamelijk gaat over de afkeer van het Kabinet-Balkenende en of Wouter Bos premier wordt of niet. Onderwerpen van lokaal belang worden amper besproken, en áls het daar al over gaat, zijn het ook nog dingen waar de lokale politiek niets aan kan doen. Zelfs de vele stemwijzers op het internet zitten er vaak naast: Die gaan bijvoorbeeld over de vraag of er meer gebouwd mag worden – daar gaat de provincie over. Of dat er meer allochtone agenten aangenomen moeten worden: dat is landelijke politiek. Over de vraag of er extra buurthuizen moeten komen, een lokaal onderwerp bij uitstek, hoor je die wijzers helaas weer niet.”

Samen Amen
“De lokale belangen worden deze campagne voornamelijk met de mond beleden”, vindt Westbroek. “De PvdA heeft het verkiezingsprogramma voor het eerst in dertig jaar centraal op laten stellen. Dat is natuurlijk een gekke toestand: alsof de problemen in Oss, Beneden-Leeuwen, Amsterdam en Utrecht hetzelfde zouden zijn. Als je ook de verkiezingsslogans van de landelijke partijen vergelijkt… ‘Sterk & Sociaal’ (PvdA), ‘Samen Verder’ (CDA), ‘Samen Sterk’ (D66): Ja, Samen Amen – Het zegt helemaal niets over de lokale politiek. We krijgen dus waarschijnlijk een uitslag die ook niets met de lokale prestaties te maken heeft en dat vind ik jammer.”

Altijd Amsterdam
Als er op tv al aandacht is voor lokale politiek, dan is het bijna altijd voor Amsterdam. “De media zijn ongelooflijk Amsterdams georiënteerd, met af en toe een uitstapje naar Rotterdam, omdat daar zo’n harde strijd gevoerd wordt tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam. Ondertussen heeft Leefbaar Utrecht door goed samen te werken met andere partijen de afgelopen jaren ontzettend veel voor elkaar gekregen. De culturele zondagen zijn een enorm succes, om maar eens wat te noemen, en een dakloze is in Utrecht honderd keer beter uit dan in Rotterdam. De stad is de afgelopen dertig jaar niet zo goed bestuurd geweest als tijdens de afgelopen jaren. Maar daar hoor ik in de media nooit iemand over. Dat frustreert wel een beetje.”

bron: TV gids, 1 maart 2006, RR

Reageer hierop