Recensie DVD ‘Alsof er niets gebeurd is’

n 1982 brak de popgroep Het Goede Doel door bij het grote publiek met de hit ‘België’ en het gelijknamige popalbum. Diverse grote hits volgden, totdat begin jaren ’90 de groep ophield te bestaan.
Eind 2001 kwamen de groep voor twee reünieconcerten in de Heineken Music Hall te Amsterdam weer bij elkaar. Donderdag 20 en zaterdag 22 december 2001 traden Henk Temming en Henk Westbroek en de rest van de groep op voor een uitverkochte zaal. Onder de titel ‘10 jaar gelukkig uit elkaar’ speelde de groep de nummers waarmee ze in de jaren ’80 zo bekend zijn geworden. De registratie van het concert van 22 december 2001 is nu op DVD verschenen. De tracklisting ziet er als volgt uit:

1 Eenvoud
2 Zwijgen
3 Achter de wolken schijnt de zon
4 Liefde schijnt zo mooi te zijn
5 Vandaag
6 Net zo lief gefortuneerd
7 Uit vrije wil
8 Vier films
9 Speciale aanbieding
10 Geboren voor het geluk
11 Brood en spelen
12 Gijzelaar / Een eigen huis
13 Atoombom
14 The Sonic Ranger rides again 15 Franse auto
16 Windstil
17 Iets van gevoel
18 Met open ogen
19 De muren zijn te dun
20 Vriendschap
21 Ik dans, dus ik besta
22 Sinterklaas, wie kent hem niet?
23 België
24 In het leven
25 Alle mensen wonen op de aarde
26 Alles geprobeerd
27 Hou van mij
28 Nooduitgang

Het Goede Doel is één van de bekendste en meest succesvolle nederpopgroepen uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Het Goede Doel scoorde in de jaren tachtig aan vele hits, waaronder ‘Nooduitgang’, Vriendschap’, ‘Hou van Mij’, ‘België’, ‘Alles geprobeerd’ en ‘Ik dans dus ik besta’. Het Goede Doel was samen met de band Doe Maar de belangrijkste Nederlandstalige popgroep van de jaren ’80. Het Goede Doel maakte zes albums, waaronder in 1988 het album ‘Iedereen is anders’. Dit was een bijzonder album, waarbij Henk Westbroek en Henk Temming liedjes schreven die door anderen werden gezongen. Het was een succesvol samenwerkingsproject met de Stichting Colombine van Herman van Veen. Als gevolg van meningsverschillen viel Het Goede Doel in 1991 uiteen.
Henk Westbroek begon een solocarrière als muzikant, radio dj en politicus. Hij treedt regelmatig op met een begeleidingsgroep onder leiding van René Meister. Henk Temming startte samen met Sander van Herk de Stu-stu studio nabij Utrecht. Naast een solocarrière als musicus is Henk Temming actief als producer van liedjes voor andere Nederlandstalige artiesten als Paul de Leeuw en De Kast.
Bijna alle oorspronkelijk muzikanten van Het Goede Doel speelden mee op de beide reünieconcerten in 2001. De muzikanten tijdens dit concert waren:

Henk Westbroek – zang
Henk Temming – zang, toetsen
Sander van Herk – gitaar
Ab Tamboer – drums
Stephan Wienjus – basgitaar
René Meister – toetsen, zang
Toni Peroni – slagwerk
Hans Boosman – slagwerk (gast)
met verder nog:
Marjolein Spijkers – zang
Valerie Koolemans Beijnen – zang
Carmen Gomes – zang
J.P. Bast – toetsen
Philip Kolb – saxofoon, dwarsfluit
Ruud Breuls – Trompet
Wim Bot – Trompet
Jan Oosting – Trombone
Ron Visser – slagwerk (gast)

De boxset van het ‘ultieme concert’ van Het Goede Doel bestaat uit drie schijven. Het 2½ uur durende concert staat op de eerste DVD. Extra’s bij dit concert, waaronder uitgebreide interviews van Manuëla Kemp met de muzikanten, staan op de tweede DVD. Verder is een compilatie van het concert op een CD gezet, die als derde schijf in de boxset zit. Een boekje met alle songteksten maakt het geheel compleet.

Beeldkwaliteit
Het concert is in breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. Het beeld is in het algemeen scherp en voldoende detailrijk. De registratie van regisseur Eduard in ’t Veld is niet helemaal foutloos. Met zijn cameramensen zoomt hij nog al eens te laat in op de dan spelende artiest en zien we af en toe beelden vanuit wat vreemde hoeken. Als geheel is het een rustige registratie die afwisselend inzoomt op de verschillende muzikanten en een totaalbeeld van het podium en publiek geeft. De kleuren van het beeld zijn goed, waarbij de veelkleurige belichting goed wordt weergegeven. Ook het contrast is prima in orde en geeft het gedempt belichte podium goed weer. In de afwisselend blauwe en rode achtergrond zijn wel kleine compressiefoutjes te zien. Het beeld is interlaced, dat bij sommige weergevers tot het onvermijdelijke kameffect leidt.
Elk nummer van het concert heeft een eigen chapterstop, waarbij het totaal op 28 chapterstops komt. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit
Het geluid van het concert is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 2.0 stereo (bitrate 448 kb/s), Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s).
De DD2.0 stereotrack klinkt prima met een goed stereobeeld, maar heeft wel wat weinig diepte in het geluid. Het hoog is voldoende gedetailleerd, het laag is voldoende aanwezig.
We concentreren ons verder op de beide surround tracks. Bij de Dolby Digital 5.1 surroundtrack ligt de nadruk van het geluidsbeeld erg op de centerspeaker. Het volume van deze speakers is in verhouding tot de andere speakers iets luider. Hierdoor is het stereobeeld ook wat beperkter, omdat het geluid zich concentreert op het midden van het geluidsbeeld. De beide surroundspeakers voegen er door een soort echo effect enige ruimtelijkheid aan toe. Het LFE kanaal wordt intensief gebruikt voor de lage tonen van de basgitaar en het slagwerk. Het geluidskarakter van de DTS 5.1 track is vergeleken met de DD 5.1 track anders. Nu zijn de verschillende kanalen beter met elkaar in balans, waardoor het stereobeeld ook veel breder is. Ook de surroundbeleving is bij de DTS 5.1 track groter dan bij de DD 5.1 track. Daar staat wel tegenover dat de DD 5.1 gedetailleerder klinkt. Het geluid van het enthousiaste publiek wordt zowel door de front als de surround speakers weergegeven. Kortom, beide 5.1 tracks hebben zo hun voor- en nadelen. Keuze voor een van beide is aan persoonlijke voorkeuren gebonden.

Extra’s
De menuschermen zijn eenvoudige statische schermen zonder achtergrondgeluid. De set bestaat uit totaal drie schijven. Het 2½ uur durende concert staat op DVD-1. De extra’s staan op de tweede DVD. Beeldformaat is 1.33:1 en het geluid is DD2.0 (bitrate 448 kb/s).

”Hallo” soundcheck (5 min)
Leuk om een impressie te zien van hoe het inregelen van de geluidsapparatuur in zijn werk gaat.

”Kwartiertje voor aanvang” backstage (16½ min)
Wat doe je als artiest zoal vlak voor het concert. Hier een indruk van de tijdsbesteding en de voorbereiding op het concert.

Interviews
Manuëla Kemp praat met de diverse artiesten tijdens de voorbereiding op het concert in de kleedkamers. Er is keuze uit een viertal interviews Het koor (7 min), Henk & Henk (30 min), Sander van Herk (18 min) en Steven Wienjus & Ab Tamboer (40 min).
In de interviews wordt uiteraard veel aandacht besteed aan de vroegere periode dat men als Het Goede Doel samenspeelde, hoe het tien jaar geleden tot een einde kwam, wat men zoal de afgelopen tien jaar heeft gedaan en natuurlijk het reünieconcert. Leuk en zeer informatief.

Photogallery (3½ min)
Onder genot van een stukje instrumentale Het Goede Doel muziek kun je een zestigtal foto’s van het concert bekijken. Geluid is DD5.1.

In de boxset zit ook nog een CD, waarop een compilatie van het concert staat.

CD (80 min)
1 Eenvoud
2 Zwijgen
3 Vandaag
4 Net zo lief gefortuneerd
5 Uit vrije wil
6 Gijzelaar / Een eigen huis
7 Atoombom
8 The Sonic Ranger rides again
9 Iets van gevoel
10 Vriendschap
11 Ik dans, dus ik besta
12 België
13 In het leven
14 Alle mensen wonen op de aarde
15 Alles geprobeerd
16 Nooduitgang

Bij de set zit ook nog een boekje met alle songteksten evenals de gesproken teksten tussen de nummers door. Doordat gebruik is gemaakt van verschillende kleuren weet je direct wie welke teksten zingt of spreekt.

Conclusie
Op 20 en 22 december 2001 traden Henk Westbroek, Henk Temming, Sander van Herk en alle andere muzikanten die in de jaren ’80 deel uit maakten van de popgroep Het Goede Doel voor een reünieconcert weer gezamenlijk op. Tien jaar nadat aan de successen van de groep een stil einde kwam, werden weer alle hits uit deze periode gespeeld, nu in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
De registratie van het concert van 22 december is op DVD gezet. De kwaliteit van het breedbeeld en het geluid is goed. Op een tweede DVD staan uitgebreide interviews die Manuëla Kemp met de mensen van Het Goede Doel heeft gehad. Een compilatie van het concert is tevens op een CD gezet, dat ook onderdeel van deze Disky drie diskset is. Een prima concert op een evenzo nette uitgave.

Bron: www.dvd.nl – Arnold van Oostrum – link

1 reactie(s)

 1. Hallo,

  Ik ben studeer muziektechnologie op de HKU en ben met een onderzoek bezig over 5.1 dolby surround. Ik zou jullie graag hierover een paar vragen willen stellen.

  Sinds wanneer mixen jullie met surround?
  Wat zijn jullie specialisaties/vaardigheden?
  Welke hardware gebruiken jullie? (dit is ook op de site te vinden)
  Welke knowhow is er in het bedrijf? (zie specialisatie)
  Mocht er bepaalde kennis niet binnen het bedrijf zijn, halen jullie die dan van
  buiten/extern?
  Wat zijn de nieuwe trends, is surround nog steeds de hoofdnoot?
  Hoe springen jullie om met nieuwe trends/technieken?

  Ik hoor heel graag van jullie, alvast hartelijk dank

  Thijs Mohlmann

  Thijs Mohlmann | Oct 1, 2009 | Reageer

Reageer hierop