Westbroek juicht groei lokale politiek toe

Het aantal lokale politieke partijen is explosief gestegen. Planet sprak over deze fikse groei met Henk Westbroek, zanger, theatermaker en discjockey, maar ook lijstduwer en voormalig lijsttrekker van Leefbaar Utrecht en mede-oprichter van Leefbaar Nederland.

Al die nieuwe kleine partijtjes, dat is toch veel te veel versnippering?

“Nee, zeker niet! De tragiek van een partij als de PvdA is dat de lokale afdelingen vooral niet zelf mogen nadenken. Hun partijprogramma wordt vanuit Den Haag aangeleverd, hetzelfde programma voor zowel Amsterdam als Beneden-Leeuwen. Elke boerenlul weet dat er in Beneden-Leeuwen heel andere problemen spelen dan in Amsterdam! Daar liggen kansen voor de lokale partijen.”

Je klinkt nog erg betrokken, terwijl je de politiek al lang de rug hebt toegekeerd.
“In actieve zin ben ik gestopt, maar het interesseert me nog zeker wel. In mijn theaterprogramma maak ik geen politiek cabaret, maar je komt met zo’n figuur als Balkenende niet onder een paar jolige opmerkingen uit. Heel veel menselijke situaties hebben gewoon met politiek te maken. Zolang de politiek zich consequent met ons bezighoudt en ons leven bepaalt, wil ik me met de politiek bemoeien.”

Maar de grootste klacht is nou juist dat de (landelijke) politiek zo ver van ons af staat.
“Klopt, alle politici roepen wel dat ze het contact met de burger willen herstellen, maar dat belijden ze dus alleen met de mond, ook lokaal! Elke maatregel die de burger bij de politiek zou kunnen betrekken, zoals het referendum of de gekozen burgemeester, is om zeep geholpen. We zijn inmiddels zover dat het veel mensen niet meer uitmaakt door welke zakkenroller ze beroofd worden, ‘bestolen worden we toch wel’, is de gedachte.”

Maar de lokale Leefbaar-partijen hebben toch ook niet overal een vlekkeloze reputatie opgebouwd?
“Met Leefbaar Nederland en een aantal lokale varianten is het inderdaad desastreus afgelopen. Maar je kunt de ene ‘Leefbaar’ ook niet met de andere vergelijken. Wij trekken in Utrecht ons eigen plan. Ik word aan de lopende band gevraagd om bij lokale Leefbaar-partijen te komen spreken. Dat weiger ik dus consequent, want met die partijen heb ik helemaal niks te maken.”

Gaan de lokalen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart nou wel of niet scoren?
“Er zit al groei in de lokale partijen sinds die in de jaren vijftig in Limburg hun opwachting maakten, dus die kan zich zeker doorzetten. Vooral als een type als Wouter Bos namens de Utrechtse PvdA onder de Domtoren een promotiepraatje gaat houden. Man, voor hetzelfde geld was het de Martinitoren in Groningen, hij wist bij god niet waar-ie was! Ik ga maandagavond naar een verkiezingsdebat hier in Utrecht, waar landelijke kopstukken van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks komen opdraven. Ik ga ze van alles vragen over problemen met bijvoorbeeld een rotonde of een buslijn in mijn wijk. Dat wordt lachen!”

Bron: Planet Internet, 30 januari 2006, Ivar Penris

Reageer hierop