Burgemeestersrace: Westbroek valt af

De jongensdroom van Henk Westbroek ligt aan diggelen. Hij is afgevallen in de race om het burgemeesterschap van Utrecht.

,,Onfatsoenlijk. De ene dag ben je geschikt en de andere dag ineens niet meer,’’ zegt Westbroek. ,,Of de commissaris moet een blackout hebben gehad, maar die indruk maakte hij absoluut niet.’’

Westbroek kreeg gisteren een briefje van commissaris van de koningin Robbertsen onder ogen dat hij toch niet tot de kandidaten behoort die zijn doorverwezen naar de tweede ronde, de gesprekken met de vertrouwenscommissie.

De zanger en medeoprichter van Leefbaar Utrecht voelt zich bij de neus genomen door de commissaris, met wie hij vorige week nog een ’prettig’ sollicitatiegesprek voerde.

,,Robbertsen zei me toen dat ik door was,’’ zegt Westbroek in een reactie. ,,Nu schrijft hij dat hij daarop terugkomt. Na rijp beraad en in overleg met de vertrouwenscommissie, heb ik besloten u niet in mijn selectie op te nemen, omdat anderen meer aan het profiel kunnen voldoen.’’

Westbroek vermoedt dat de vertrouwenscommissie bang voor hem is en niet met hem wil praten. Die commissie zou het ’vuile werk’ (het afserveren van Westbroek – red.) aan de commissaris hebben overgelaten. Robbertsen wil niet reageren.

Een andere Utrechter, Broos Schnetz, doet nog volop mee. De mede-oprichter van Leefbaar Utrecht is een van de, naar verluidt, zeven kandidaten, die gisteren en eergisteren een gesprek hebben gehad met de vertrouwenscommissie.

Deze commissie, die onder meer bestaat uit de voorzitters van de raadsfracties, maakt rond 10 september de keus welke twee kandidaten gaan uitmaken wie de opvolger van Annie Brouwer wordt. In de komende week worden met de drie of vier beste kandidaten nog vervolggesprekken gevoerd.

Westbroek zegt dat hij nu campagne gaat voeren voor Broos Schnetz. Maar de kans dat zijn vriend het redt, acht hij ook klein. ,,PvdA’er Hans Alders wordt het, dat weet toch iedereen. Doorgestoken kaart.’’

Schnetz is minder somber. ,,Ik heb een goed gevoel over het gesprek dat ik had met de commissie.’’

Bron: Algemeen Dagblad / Hans-Paul Andriessen

Reageer hierop