Column: Char, Char, Charlatan

Twee jaar geleden werd me gevraagd of ik gast wilde zijn in het televisieprogramma van de helderziende Char. Telefonisch werd me verzekerd dat Char in staat was gesprekken met overledenen te voeren en dat het daarom verstandig zou zijn om alvast na te denken over de vragen die ik – via haar – aan doden zou willen stellen.

Ik ben geadopteerd en weet van mijn natuurlijke vader alleen maar dat hij niet langer in het land van de levenden vertoeft. Daarom stelde ik de producer van het programma voor dat Char mijn onbekende vader op zou roepen, naar zijn naam zou vragen, en ook naar wat hij – naast het verwekken van mijn broer en mij – zoal in zijn leven had uitgespookt.
Ik kreeg een dag later te horen dat Char daartoe niet bij machte was. Ze kon wel veel, maar niet alles verklapte haar assistente. En ook dat Char me wel dolgraag zou willen vertellen welke mensen in mijn leven van groot belang geweest zijn. ” Daar heb ik Char niet voor nodig,” zei ik, ” want dat weet ik zelf natuurlijk ook wel! Zou ze in plaats daarvan niet aan mijn dode moeder kunnen vragen of ze in de hemel ook eens per week kroketten draait? En of God er wel eens eentje geproefd heeft? ” Deze vragen bleken niet in de opzet van het programma te passen. ” Dan zie ik ter plekke wel waar Char mee komt,” zei ik. ” Maar het is wel een gemiste kans, want krokettenliefhebbers waren zowat bereid een moord voor haar geheime recept te plegen. En als ik dat via Char alsnog had bemachtigd, zou ik er zo een  krokettenlijn mee opgezet hebben.”

Op weg naar de studio kreeg ik bij een pompstation een aanrijding met een stilstaande benzinepomp waardoor ik een half uurtje te laat kwam. Tegen de assitente die me opving jokte ik dat ik kleine autopech gekregen had. ” Volgende week moet ik toch echt eens andere kopen,”  zei ik. Het eerste dat Char  me een kwartier later openbaarde was dat ik juist deze dag in mijn hoofd besloten had een nieuwe auto te kopen. De ander weetjes had ze van een internetsite gehaald waarop nogal wat te lezen valt waar weinig van klopt. Deze week las ik dat elke derde Nederlander oprecht gelooft dat Char met doden kan praten. Ik ben ook een geloofsafvallige besefte ik toen.

Groet,

Henk

Reageer hierop