Column: Eigentijds Nederlanderschap

Op het toelatingsexamen voor de middelbare school haalde ik voor geschiedenis een mager zesje. ” Werd het ineens helemaal zwart voor je ogen, of zo? ” vroeg mijn vader. Ik bekende dat ik de belangrijkste vraag niet wist: schrijf twee coupletten van het Nederlandse Volkslied op. ” Nou ja, wees maar blij dat ze ook niet om de namen van de laatste vijf Pausen vroegen,” zei pa.

De tekst van het Wilhelmus zocht ik op en na zorgvuldige bestudering vermoedde ik dat ik een leuker rijmpje kon maken. De kans om dat te doen kreeg ik vorige week. Een mevrouw van de firma Endemol belde om te vertellen dat haar firma voor de Vpro televisie het programma produceerde waarin zeven Gloednieuwe Nederlandse Volksliederen geopenbaard zouden worden. En of ik een Volksliedtekst zou willen schrijven. Gevuld met ‘ Eigentijds Nederlanderschap ‘. ” Moet het ook rijmen? ” vroeg ik. ” En zijn zeven Nieuwe Volksliederen niet een beetje teveel van goede? ” Het hoefde niet te rijmen en zeven was precies genoeg om een drietal Volksliedkenners de kans te geven de beste er uit te pikken . ” Staat Henk-Jan Smits dan tegenwoordig bij de Vpro onder contract? ” vroeg ik. ” En met welk volksliedbudget mag ik aan gelijk de slag gaan? ” Op de eerste vraag werd nogal ontwijkend gereageerd maar het antwoord op de tweede was op een vage manier helder: er was een minimale onkostenvergoeding beschikbaar. Maar er zou wel een clip van gemaakt worden, het zou goed voor mijn goede naam zijn en het was niet te vergeten .voor de Vpro!

Met dat laatste argument in mijn achterhoofd belde ik Henk Temming die niet alleen een begaafd liedjesbakker is, maar ook de Vpro gids heeft. Dat Temming precies weet waar de Henk- Jan Smitsen muzikaal gevoelig voor zijn leek me ook geen kwaad te kunnen. ” Henk, zullen we voor de kat zijn viool meedoen aan de Vpro Volksliederenwedstrijd, ” vroeg ik.
” Graag!” zei Henk. ” Op voorwaarde dat jouw tekst wat korter wordt dan die van het Wilhelmus.”

Gisteren bleek dat Henk en ik op 6 September op vakantie zijn en dat Endemol uitsluitend die dag de ” making of ” kan filmen. ” Nu zijn we natuurlijk gedwongen om twee andere schrijvers te vragen, ” zei de mevrouw van Endemol. ” Dat lijkt me logisch!” zei ik. En dacht, weer een Volksliedexamen niet gehaald!

Groet,

Henk

Reageer hierop