Column: Examenverdriet

Je ziet een kleurenfoto van een geparkeerde auto. Op de stoep ligt , naast die auto, een vrolijk kijkende jongeman met een korte broek aan. Op een van zijn benen is met een rode viltstift een streepje getrokken ter lengte van een lucifer.
Het onderschrift bij de foto verklapt dat onze lachebek bij het verlaten van de auto zijn evenwicht verloor met als tragisch gevolg dat hij nu een klein beensneetje heeft.

Wat behoor je in deze crisissituatie te doen?
1. Uit de verbanddoos in de auto een pleistertje pakken en opplakken?
2. Het verkeer regelen?
3. Bij dichtstbijzijnde EHBO hulppost om medische hulp vragen?

Op een internetsite had mijn dochter de foto weten te vinden en ze bezwoer me dat het
deze foto met deze meerkeuzevraag was die ervoor gezorgd had dat ze 1 fout teveel maakte bij het theoretische gedeelte van haar rijexamen.

” Welk antwoord zou jij gegeven hebben pa? ” zei ze op een toon waaruit ik verstond dat ze op zoek was naar iemand die dezelfde stommiteit begaan zou hebben als zij. Ze had overduidelijk examenverdriet dus als vaderlijk opkikkertje koos ik voor het meest krankzinnige antwoord.

Dat bleek het goede. Mijn dochter die niet kon weten dat ik mijn uiterste best gedaan had om iets stompzinnigs te zeggen, schoot gelijk in de verdediging en zei: ” Het is toch bespottelijk pa, om iemand met een klein sneetje in zijn been op de grond te laten liggen, hem je autosleutels in zijn hand te duwen, te zeggen dat hij zelf maar even naar de kofferbak moet strompelen omdat daar de verbanddoos in ligt, om dan – hoe bedenk je het – op zoek te gaan naar een EHBO hulppost! Daar zijn er in Nederland volgens mij nog geen 3 van! ”

“Dat weet je niet,” zei ik. ” Ik geef ruiterlijk toe dat ik er zelfs in onze eigen stad geen een zou weten te vinden, maar als ik het aan mijn Tom Tom zou vragen dan zouden er best eens veel meer EHBO hulpposten ten behoeve van kleine medische ongemakken kunnen bestaan dan je zou vermoeden!” Mijn dochter keek me vernietigend aan en zei: ” Ja, plaag me maar! Voor mij is dertig Euro verspild examengeld toevallig wel net zo veel als ik op mijn vrije zaterdag bijverdien!” ” Dan krijg je het herexamen van mij! ” zei ik. Als doekje voor het bloeden.

Groet,

Henk

Reageer hierop