Column: Kiespijn.

‘Beetje vreemde vraag, Henk. Wil jij Wouter Bos en het hoofdbestuur van de PvdA onder ede beloven dat je nooit in je hele leven zult solliciteren naar het burgemeesterschap van Utrecht? Als jij dat niet doet is namelijk de fusie tussen de PvdA en Leefbaar Utrecht definitief van de baan,’ zei de fractievoorzitter van de stadspartij. Drie jaar later kwam mijn kans. Ik mocht, ondertussen was ik partijloos, op sollicitatiegesprek bij de Commissaris van de Koningin komen. Ter plekke kreeg ik te horen dat ik met vlag en wimpel geslaagd was voor mijn mondeling. Een week later kreeg ik een briefje waarin stond dat ik bij nader inzien toch gezakt was. De laatste vier overgebleven burgemeesterkandidaten waren alle vier lid van de PvdA.

Pas kreeg ik een stembiljet en een briefkaartje. Op de ene kant van dat kaartje staat: ‘Wij zijn Aleid Wolfsen en Ralph Pans en we willen allebei uw burgemeester worden. We hebben allebei goede papieren want we zijn allebei bruggenbouwers en willen allebei Utrecht op de kaart zetten. U mag een van ons kiezen!’ Omdat de Utrechtse bruggen uitstekend onderhouden zijn en Utrecht op elke landkaart staat, was ik blij dat ik mijn keus kon bepalen op basis van de voorkant van het briefkaartje. Daar staan hun foto’s op. De ene burgemeesterskandidaat draagt een grijs pak met een lichtroze overhemd en een stropdas met diagonale strepen. De andere burgemeesterskandidaat draagt dezelfde outfit, maar het streepje op de das is wel iets dunner. De een draagt een bril – dat schept gelijk een band. De andere kandidaat heeft nogal prominente oren, wat net zo ‘n grote band schept. Die met de grote oren heeft daarin opgevangen dat dit voorgekookte referendum een democratische schaamlap is, en wil dat het hele sollicitatiecircus over wordt gedaan. De gemeenteraad heeft daar geen oren naar en dat vindt hij ook prima. Komt straks minder dan dertig procent van de kiezers stemmen dan wordt het referendum ongeldig verklaard en benoemt de gemeenteraad een van de twee.

Beide kandidaten willen ook dolgraag benoemd als de kiezers ze niet willen. Vanmorgen viel de gemeenschappelijk wervingsfolder in de bus. De ene kandidaat belooft daarin dat hij de eerste drie maanden na zijn benoeming kennis gaat maken met de stadsbewoners. De ander belooft dat hij in zijn eerst drie maanden de stadsbewoners kennis met hem laat maken. Zelfs referendumliefhebbers lopen niet warm voor dit referendum. Gek Hè!

Groet,

Henk

Reageer hierop