Column: Opsporing Verzocht!

Als ik een stapeltje vuile onderbroeken in de wasmachine stop dan komen ze er allemaal schoongewassen weer uit. Niet altijd met delfde kleur, maar er is er nog nooit een in de wasmachine verloren gegaan. Bij sokken leek dat niet het geval te zijn. Jarenlang geloofde ik een beetje dat elke wasmachine stiekem uitgerust was met een sokkenverdwijnfunctie. De consumentenbond ontkent het bestaan daarvan echter stellig, en welk belang zou die club er bij hebben om mensen op sokkengebied voor te liegen? Geen enkele! Dus ik geloof ze. De sokken waarvan het broertje of zusje op een onverklaarbare manier verdwenen is – ontvoering? spontane onthechting? – wie het weet mag het zeggen ! – bewaar ik keurig in een apart laatje. Als ik vermoed een saaie bijeenkomt te gaan bijwonen trek ik wel eens met opzet 2 verschillende sokken aan. Als iemand dan eindeloos aan het uitleggen gaat dat het leven zo zijn onbegrijpelijke momenten kent, laat ik spontaan zien dat ik twee verweesde sokken draag. Het is me nog nooit overkomen dat ik vervolgens een sokkengesprek met iemand voerde die ook niet vele exemplaren op een raadselachtige manier verloren was.

Vorige week liep ik in Rotterdam een ontwerpster van internetsites tegen het lijf die me vertelde dat ze voor een Engelse opdrachtgever een homoseksuele datingsite aan het maken was. Die gaat ‘ Odd Socks ‘ heten. Het idee is dat mensen die om een date verlegen zitten foto’s van hun partnerloze sokken op die site gaan zetten en dat de computer daar dan weer complete sokkenpaartjes van maakt. Als ik me goed herinner is het aan het eind van de rit de bedoeling dat twee wildvreemde homo’s dan ergens afspreken waarbij ze als dentificatiebewijs elk de helft van een paar sokken bij zich hebben. Als ik een Engelse Homo was zou ik op een makkelijker manier aan een date kunnen komen , maar ik ben niet eens Engels dus ik heb makkelijk praten.

Naar aanleiding van deze ontmoeting begon ik thuis na te denken, zeg maar gerust te tobben over het alomtegenwoordige ‘ Grote Sokkenraadsel ‘. Nadat ik vanmorgen beredeneerd had dat de opwarming van de aarde daar bij wijze van uitzondering niks mee te maken kan hebben, ging ik met de hond wandelen. Die poepte zomaar een hele sok uit. Deze gebeurtenis verklaarde met terugwerkende kracht een hoop. Maar niet hoe sokken in mijn hondloze levensperiode wisten te ontsnappen.

Groet,

Henk

Reageer hierop