Westbroek en Verdonk favoriete burgemeester

Als de Utrechters in vrijheid een burgemeester mochten kiezen, zouden Henk Westbroek en Rita Verdonk de hoogste ogen gooien.

Dat blijkt uit een enquête van bureau Tangram onder ruim 350 inwoners.

Gevraagd naar hun gedroomde kandidaat noemt een op de vijf ondervraagden Henk Westbroek. Rita Verdonk is met vier procent op afstand tweede.

Als namen worden voorgelegd, scoort Verdonk het hoogst (34 procent) en is Paul Rosenmöller goede tweede (19 procent). Daarna volgen Hans Spekman (18 procent) en Agnes Kant (13 procent).

De uitslag is voor Henk Westbroek reden opnieuw te solliciteren bij commissaris van de koningin Robbertsen. ,,Het idee dat ik de gedroomde burgemeester ben had ik zelf ook, maar ik heb er niets van te vinden, want ik ben niet de droomkandidaat van Robbertsen,’’ aldus Westbroek.

Ook Verdonk is verguld met de steun onder de Utrechters. ,,Dat is een eer. Utrecht is toch mijn eigen stadje,’’ zegt Verdonk. Spijt dat ze niet op de burgemeesterspost heeft gesolliciteerd, heeft ze niet.

Hoewel Utrechters in meerderheid het referendum een goed idee vinden, zijn ze het geloof in de volksraadpleging over de burgemeester kwijt. Twee op de drie geënquêteerden is niet tevreden over de keuze die de gemeenteraad presenteert. De inwoners kunnen op 10 oktober kiezen tussen Aleid Wolfsen (PvdA, man) en Ralph Pans (PvdA, man).

Iets minder dan een kwart spreekt van doorgestoken kaart. Veertig procent van de Utrechters die zeggen ontevreden te zijn, wil niet kiezen uit twee kandidaten van één politieke partij.

Deze week werd duidelijk dat de landelijke partijen hebben onderhandeld over de burgemeestersposten van Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Zo zou Utrecht voor de PvdA zijn. Pans vertelde ook dat hij door de partij was gevraagd. Hij zou er niet van wakker liggen als hij het niet zou worden.

Bron: Algemeen Dagblad / Ineke Inklaar en Hans-Paul Andriessen

Reageer hierop