Goede Doel is kwaad op hitlijsten (Nu.nl)

Het Goede Doel is verontwaardigd dat de nieuwe plaat ‘Gekkenwerk’ niet voorkomt in de hitlijsten.Het album, dat gratis wordt aangeboden, is inmiddels dertigduizend keer gedownload. Dat maakten bandleden Henk Westbroek en Henk Temming woensdag bekend.

Een plaat die via de reguliere kanalen wordt verkocht, zou bij dat aantal de gouden status hebben gekregen. “Het lijkt erop dat de hitlijsten besloten hebben ‘Gekkenwerk’ te boycotten”, schrijft de band in een verklaring.

De GfK Dutch Charts, die de Nederlandse hitlijsten verzorgt, wijst die beschuldiging van de hand. “Wij hebben duidelijke spelregels”, stelt een woordvoerder.” Geen enkele chart vermeldt platen die gratis worden aangeboden.” Wel is de GfK Dutch Charts bereid om na te denken over een eventuele aanpassing van het statuut, nu de muziekbranche verandert.

De afgelopen jaren maken steeds meer artiesten in binnen- en buitenland het mogelijk om hun muziek onbetaald te downloaden. Zo boden in het verleden bands als Radiohead en Coldplay hun muziek gratis aan.

Bron: NU.nl/Marc Struik

Reageer hierop