Henk en Henk weer samen voor het goede doel (Wereldomroep)

De Nederlandse popgroep Het Goede Doel is terug van weggeweest. Dit keer wordt ook echt voor het goede doel gemusiceerd. Met het nieuwe album ‘Gekkenwerk’ en een benefietconcert steunen voormannen Henk Westbroek en Henk Temming projecten in Afrika. Het album is niet in de winkel te koop. Belangstellenden kunnen het gratis downloaden op internet.

Henk en Henk maken geen ruzie
Met onder meer ‘België’ en ‘Nooduitgang’ scoorde het Goede doel in de jaren tachtig grote hits in Nederland. Maar Henk en Henk kregen ruzie, en daarmee was het avontuur in 1991 voorbij. De twee reünieconcerten die de band in 2001 nog gaf in de Heineken Music Hall in Amsterdam blijken nu minder eenmalig dan gedacht. Het Goede Doel is met het nieuwe album begonnen aan een tweede leven.

Liefde in de studio
Begin deze maand stonden Henk Westbroek en Henk Temming voor het eerst opnieuw samen op een podium, zeven jaar na de reünieconcerten. De liefde tussen de beide zangers bloeide weer op in de studio, waar Temming gevraagd werd om het soloalbum van Westbroek te produceren. Toen Temming op verzoek ook een paar zanglijntjes voor zijn rekening nam op Westbroeks album, was het hek van de dam: het album ‘Gekkenwerk’ moest een gezamenlijk project worden.

Geen zakkenvullerij
Als artiesten na lange tijd terugkeren op het podium, is ‘even makkelijk geld verdienen’ een vaakgehoorde opmerking. Het Goede Doel doet het in ieder geval voorlopig voor niets. Gekkenwerk is een jaar lang gratis te downloaden op een website. Bezoekers van de website worden daar wel gewezen op de Stichting Viafrica, die computerprojecten opzet in Afrika.

Het Goede Doel hoopt met deze link dat mensen, geheel vrijwillig, een bijdrage overmaken aan de Stichting Viafrica. Dat geeft de band veel vrijheid. De eigenaar van de website, het computerbedrijf IT-staffing, heeft de opnamekosten van het album voor zijn rekening genomen.

De beide Henken hebben via samenwerking met het bedrijfsleven een creatieve oplossing gevonden in een muziekindustrie waar het uitbrengen van albums steeds moeilijker wordt. Zelf ziet de band het als een voorbeeld van hoe muzikanten hun talenten verder kunnen ontwikkelen en hun product kunnen verkopen.

Goede Doel-sausje
De echte fans zullen vooral benieuwd zijn naar de muzikale inhoud van het nieuwe album. Ze worden wat betreft de Goede Doel-sound niet teleurgesteld. Het sausje dat over de hits in de jaren tachtig zat, is ook op de nummers van Gekkenwerk terechtgekomen. Sommige teksten zijn wel aan de moderne tijd aangepast. Het titelnummer bijvoorbeeld, met zinnen als ‘dag en nacht bewaking als gekozen Kamerlid, da’s gekkenwerk, puur gekkenwerk’.

Een creatieve kans om een nieuw album uit te brengen, aandacht voor een project in Afrika en ook nog tekeningen op het album die gemaakt zijn door mensen met een verstandelijke handicap. Westbroek en Temming zelf spreken van een uniek initiatief met alleen maar winnaars. Het Goede Doel zelf kan zo in ieder geval op een bijzondere manier een tweede leven beginnen, dat niet ophoudt bij dit album. Een theatertournee staat al gepland en ook over een vervolgalbum wordt nagedacht.

Bron: Wereldomroep / Wouter Walgemoed

Reageer hierop