Het Goede Doel is terug (Algemeen Dagblad)

Het zijn heuglijke tijden voor fans van Het Goede Doel. Niet alleen gaat de legendarische Nederpopgroep na jaren afwezigheid weer optreden – een club- en een theatertour zijn bevestigd – zij verspreidt ook haar nieuwe cd gratis via internet.

Gekkenwerk is het komende jaar te downloaden op de website www.it-staffing.nl.

Het kosteloos én legaal downloaden van muziek is een uniek experiment, vertellen Henk Westbroek en Henk Temming, oprichters van Het Goede Doel, in het Amsterdamse café-restaurant De Kroon. Westbroek: ,,Voor zover we kunnen nagaan zijn wij wereldwijd de eersten die dit aanbieden.”

De internetactie is een antwoord op de ineengestorte platenmarkt. ,,Platenmaatschappijen zijn praktisch failliet,” weet Westbroek. ,,Ze recyclen alleen nog oude plaatjes. Budget voor nieuwe artiesten en materiaal is er niet meer. Je kunt wel een vingertje heffen tegen illegaal downloaden, maar je stopt het toch niet meer. Beter is wat wij doen: een creatieve oplossing zoeken. Ik noem geen namen, maar dit gaat onder artiesten navolging vinden. Bij de platenindustrie maken we er bepaald geen vrienden mee.”

Aan Gekkenwerk is geen platenmaatschappij te pas gekomen. De cd is gefinancierd door IT-Staffing, een bedrijf dat it-personeel detacheert. ,,Daarvoor krijgt IT-Staffing naamsbekendheid terug,” legt Westbroek uit. ,,Van deze samenwerking wordt iedereen beter. Consumenten kunnen onbezwaard legaal downloaden. Zo komen er meer mensen naar onze concerten. En er zit nog een goed doel aan vast ook.”

Dat goede doel is Viafrica, een stichting die zich inzet voor computeronderwijs in Afrika. Henk Temming: ,,In april volgend jaar geven we een benefietconcert – kaarten kun je kopen op de downloadsite – waarvan de opbrengsten naar Viafrica gaan. En je wordt gevraagd om vrijwillig donateur te worden als je Gekkenwerk downloadt.”

Rest één vraag: vormen alle goede initiatieven de opmaat naar een harmonieuze samenwerking tussen ‘Henk & Henk’, wier ruzies Het Goede Doel begin jaren ’90 nekten? Temming: ,,We hebben afgesproken door te gaan zolang het leuk is. Dat kan lang duren: de helft van de opvolger van Gekkenwerk is al af.”

Westbroek: ,,Wij zijn twee dikke vijftigers die wel eens stront hebben gehad. Zoals zoveel mensen. Nu willen we genieten van dingen die we vroeger misliepen, omdat we te druk waren met bonje.”

Bron: Algemeen Dagblad / Nils Elzenga

1 reactie(s)

  1. Hoi leuke cd van jullie Henk en Henk.Gelukkig zijn jullie weer bij elkaar met het Goede Doel voor een goed doel.Goedzo ga zo door jullie veel succes ermee een grote fan van jullie.Joanna.

    Joanna | May 15, 2008 | Reageer

Reageer hierop