‘Nederpop draait alleen nog om snel cashen’ (De Limburger)

De Nederpop viert zijn vijftigjarig jubileum. Maar mag je alle muziek uit ons land wel Nederpop noemen? Henk Westbroek en Henk Temming van Het Goede Doel vinden van niet. “We gruwelen van die teksten. De Nederpop is uitgekleed.”

Wat is Nederpop? Muziekkenner Leo Blokhuis – samensteller van de cd-box 50 Jaar Nederpop – hoeft er niet over na te denken. Voor hem staat Nederpop synoniem aan alle muziek van Nederlandse bodem, die de afgelopen vijftig jaar is uitgebracht. Dus gaat zijn compilatie via Shocking Blue, Peter Koelewijn en BZN naar Golden Earring, Guus Meeuwis, Within Temptation, Alain Clark en Ali B.

Maar voor veel muziekliefhebbers is Nederpop vooral de bloeiperiode van het betere Nederlandse lied met razendpopulaire bands als Doe Maar, Het Goede Doel, De Dijk, Frank Boeijen Groep, Toontje Lager, Tröckener Kecks en Noodweer. Begin jaren tachtig bepaalden ze met hun Nederlandstalige nummers lange tijd de nationale hitlijsten.

Henk Westbroek – met Henk Temming hèt gezicht van Het Goede Doel – is het er dan ook niet mee eens dat alle muziek van vaderlandse bodem de naam Nederpop mag hebben. “Want dan moet je Jan Smit en Jannes ook noemen. Dat vind ik een beetje bizar. Al die gruwelteksten. Ik vind het maar niks.”
Westbroek is van mening dat de Nederpop van begin jaren tachtig kwalitatief veel beter was dan de muziek die tegenwoordig op de markt verschijnt. “Destijds werd toch wel goede muziek gemaakt met fatsoenlijke teksten. Dat hoor je toch nauwelijks meer? Tegenwoordig heb je de Dario’s en de Mario’s en andere Idolsfiguren. Voor je het weet zit je tussen de massa in rode kleren in het Gelredome. Het gaat alleen nog maar om het snelle en gemakkelijke cashen. ”

Volgens Westbroek heeft de serieuze popmuziek het afgelegd tegen de la-la-la-liedjes. “De Nederpop zat begin jaren tachtig in het verdomhoekje. De Nederlandstalige muziek werd onvoldoende geaccepteerd. Doe Maar heeft daar zeker onder geleden. Totdat destijds gezaghebbende diskjockeys als Frits Spits en Felix Meurders de plaatjes gingen draaien. Toen werd het opeens massaal overgenomen.

Henk Westbroek vindt dat Het Goede Doel altijd een eigen koers heeft gevaren. “Wij brachten singles uit, waarvan we op voorhand wisten dat het niks zou worden. Het Goede Doel heeft zich altijd vernieuwd en desondanks een eigen sound gehouden. Ik vind dat de Nederpop al jaren in een vijver met stilstaand water drijft. Alle aandacht draait alleen nog maar om zingende soapies en volkszangers.”

Henk Temming komt los van zijn muzikale partner Westbroek tot dezelfde conclusie. “Ach, ik heb me er voorlopig maar bij neergelegd. De Nederpop is de Nederpop niet meer. Het is een groot commercieel circus geworden. En daar komt nog bij dat het illegaal downloaden van muziek de hele platenindustrie kapot maakt.”

Henk en Henk – mannen die bekend staan om hun principes – besloten in eerste instantie om hun nieuwe album Gekkenwerk daarom ook maar ter download op internet aan te bieden. “Aangezien toch niemand meer cd’s koopt.”

Uiteindelijk hebben ze de plaat alsnog uitgebracht vanwege de vraag van de trouwe fans.
Henk Temming vindt dat er snel wetgeving moet komen. “Anders wordt er over afzienbare tijd helemaal geen muziek meer gemaakt en is de Nederpop ten dode opgeschreven. De huidige situatie is niet echt motiverend voor jonge artiesten om nog aan de slag te gaan.”

Toch gaan Henk Westbroek en Henk Temming niet bij de pakken neerzitten. Dus zijn ze vrijdag gewoon in Amsterdam van de partij bij het concert van 50 Jaar Nederpop. “We blijven ook gewoon platen maken. Daarvoor zijn we te eigenwijs.”

Bron: De Limburger / Peter van de Berg

Reageer hierop