‘Nieuwe cd Het Goede Doel vanaf heden niet te koop’ (ANP)

De nieuwste cd van Het Goede Doel, Gekkenwerk, is vanaf dinsdagmiddag niet te koop. Wel zijn de elf nieuwe nummers van Henk Westbroek en Henk Temming een jaar lang gratis te downloaden. “Een wereldprimeur”, aldus Henk en Henk.

Omdat het door illegaal downloaden en de houding van platenmaatschappijen volgens de heren van Het Goede Doel niet meer rendabel is een cd op de markt te brengen, stellen ze het album gratis en legaal ter beschikking via internet. Het bedrijf IT-Staffing maakt de techniek mogelijk en steunt namens Het Goede Doel een goed doel.

Iedere fan die via it-staffing.nl het album wil downloaden wordt gevraagd een donatie te doen aan Viafrica, dat computergebruik op Afrikaanse scholen stimuleert.

Tijd
Volgens het duo is de tijd rijp voor het gratis legaal downloaden van muziek. “Bijna 99 procent van de muziek die mensen op hun mp3-speler hebben staan, is illegaal gedownload.

Daar verdient de artiest niets aan. En platenmaatschappijen zijn praktisch allemaal failliet omdat er amper nog cd’s worden verkocht.” Een half uur na de lancering dinsdagmiddag was Gekkenwerk al driehonderd keer gedownload.

Gekkenwerk
De titel van het album is bijna per ongeluk zeer treffend gekozen. Is het gekkenwerk dat Het Goede Doel zijn cd gratis aanbiedt via internet? Nee, volgens de mannen is dat gewoon innovatief. “Vanuit de artiestenwereld is heel erg veel animo voor dit concept.”

Is het gekkenwerk dat Henk en Henk weer samenwerken nadat ze begin jaren negentig met ruzie uit elkaar gingen? Nee, de mannen kunnen het tegenwoordig weer prima met elkaar vinden. “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Maar we gaan samen door zolang het leuk is.”

Het zogenoemde artwork bij het album is gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke beperking. “Mensen die wij gek noemen zijn vaak helemaal zo gek nog niet.” Bij het album zijn ook de tekeningen die de kunstenaars bij ieder nummer maakten te printen, als boekje voor bij de cd.

Kans
De titel van het album is simpelweg de titel van het nummer dat de minst grote kans maakt op de radio gedraaid te worden. Het nummer Gekkenwerk duurt 8 minuten en 36 seconden.

Om de dj’s van Nederland tegemoet te komen heeft Het Goede Doel één nummer van het digitale album toch op cd laten drukken. “Het nummer Naast Jou gaat naar de radiostations en we hopen dat ze het willen draaien. Daarmee heeft het album toch een single.”

Benefietconcert
In april 2009 houdt Het Goede Doel een benefietconcert voor het goede doel. Afhankelijk van het aantal verkochte kaarten zoekt het duo een zaal. “We gaan zeker uit van de Heineken Music Hall.” Een tweede album hebben Henk en Henk al bijna klaar, dus de reünie van Het Goede Doel duurt voort.

Het ligt volgens beide mannen voor de hand dat ook hun tweede plaat via internet beschikbaar komt. “Dit is de enige, beste en meest creatieve oplossing om illegaal downloaden tegen te gaan.” Voor wie Gekkenwerk niet gratis wil downloaden; het album ligt vanaf 15 april 2009 in de winkels.

Bron: Nu.nl / ANP

Reageer hierop