Column: Bukken of niet

Bill Gates de grote man van het bedrijf Microsoft is volgens de een de rijkste man op aarde en volgens de ander de op een na rijkste. Jort Kelder was helaas onbereikbaar om in deze uitsluitsel te geven, dus ik hou het er veiligheidshalve maar even op dat Bill een van de rijkste mensen ter wereld is.
Stel nou dat Bill door Nice wandelt, want daar heeft ie ook een huis, en op straat ligt een briefje van 100. Wat kan Bill nu het beste doen; oppakken dat geld, of doorlopen en lekker laten liggen die 100 euro?
Omdat het een seconde of 5 kost om te bukken, het biljet op te rapen, tegen het licht te houden om te zien of het een watermerk heeft en in de portemonnee te stoppen, kan Bill maar beter net doen alsof hij niets ziet en het geld op straat laten liggen. In de vijf seconden die Bill Gates besteden moet aan het opraapproces verdient hij namelijk 1000 euro met zijn bedrijf. Het is voor Bill daarom een groter economisch belang alle aandacht bij dat bedrijf te houden om die geldmachine draaiende te houden – om gefocust te blijven heet dat – dan om te bukken. Dit leerde mijn dochter op de universiteit waar ze economie studeert.
Daar leert ze dus ook onzin. Want als Bill dat briefje ziet liggen geeft dat hem misschien wel een idee voor een geldmakende reclameslogan . “Onze computers zijn zo goedkoop, alleen vinden is nog voordeliger”, zoiets! Het kan ook zijn dat op het bukmoment zelf Bill zijn hersens, als gevolg van de extra bloedtoevoer die kant op ,even net iets beter werken en hij het basisidee van een nieuwe generatie superchips bedenkt. Kassa! Of misschien inspireert het toevallige van dat vinden hem om een softwareprogramma te gaan ontwikkelen dat de winstkansen aan de roulettetafel verbetert; door het toeval onder controle te krijgen.
Hoewel zo’n micro- economische doorloop theorie in al zijn schijnredelijkheid uitsluitend het absurde verwoord, hoop ik wel dat Bill als hij een briefje van 100 vindt toch niet bukt. Zeker als ik daar in Nice precies achter hem aan loop!

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/ijCmF1

Reageer hierop