Column: De jager schiet tussenpersonen af!

Ik liet mijn broek zakken, hoestte even en de huisarts hoefde geen seconde na te denken: een kleine liesbreuk die derhalve door een kleine operatie te verhelpen zou zijn.
“Bestaan daar nog geen pillen tegen?” vroeg ik. “Desnoods van die hele dure waar ik fors voor moet bijbetalen?” Terwijl de arts ‘nee’ schudde vroeg ik wat het beste liesbreukenziekenhuis in Nederland is en voordat ze antwoord kon geven, zeg maar in een adem door, of ze van de ziekenhuizen waarnaar ze patiĆ«nten verwees een aanbrengpremie kreeg. “Ik fungeer nu ineens wel als een soort van tussenpersoon dus ik begrijp best vanuit welk wantrouwen u de vraag stelt!”, zei mijn huisarts. “Maar, ik adviseer u naar beste weten en daar wordt ik zelf dus helemaal niet beter van.”
Mocht u ooit een liesbreuk krijgen, niets dan lof over het liesbreukcentrum van het Diaconessenhuis in Zeist. En over de als tussenpersoon fungerende huisarts mevrouw Mathot: Als ik er een droeg zou ik mijn hoed voor haar afnemen!
Voor de tussenpersonen die mij in het verleden advies gaven over de aanschaf van zorgverzekeringen, pensioenpolissen en hypotheken zou ik vanzelfsprekend ook mijn hoed afnemen; maar uitsluitend als ik – onverhoopt – bij hun crematie aanwezig zou moeten zijn.
Zonder in pijnlijke details te treden mag ik u wel verklappen dat ik nog nooit in mijn leven een advies van ‘een onafhankelijk tussenpersoon’ heb gekregen waar ik op termijn ook maar iets beter van ben geworden. Dit komt omdat
‘onafhankelijke tussenpersonen’ anders dan de naam toch enigszins suggereert vaak helemaal niet onafhankelijk zijn maar stiekem op de loonlijst van een verzekeraar of een bank staan. En als dat niet zo is dan kunnen ze in al hun onafhankelijkheid de neiging niet of nauwelijks onderdrukken om klanten te adviseren het polisje aan te schaffen bij de partij die ze de hoogste aanbrengpremie in het vooruitzicht heeft gesteld.
Petje af daarom voor Minister de Jager van economische zaken die van plan is om verzekeraars en banken ronduit te verbieden om stiekem aanbrengpremies aan ‘onafhankelijke tussenpersonen’ te geven. En geef dit compliment in alle onafhankelijkheid; ik heb namelijk geen enkele binding met zijn partij.

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook!’
http://bit.ly/9hNFDd

Reageer hierop