Column: Hangjongeren!

Vrij veel jongeren hebben de behoefte om ‘te hangen’. Dat doen die jongeren groepsgewijs en op locaties die hangplekken heten. Die plekken heb je in soorten en maten. Het kan een straathoek zijn, een stukje plantsoen, een bushokje, nou ja, bedenk het maar! De ongeschreven hangregels schrijven voor dat hangers zich quasi-ongeïnteresseerd in alles wat er om ze heen gebeurd gedragen. Dat lukt ze helaas niet altijd.

Met name de mannelijke hangers zijn namelijk permanent bronstig en om de vrouwelijke hangers in te palmen etaleren ze derhalve enig haantjesgedrag. Denk hierbij aan dingen als het roepen van vieze woorden tegen kerkgangers, het laten schrikken van medemensen die zich in een gemotoriseerde rolstoel voortbewegen en je broek laten zakken. Gelovigen, rolstoelrijders en mensen die niet graag naar wildvreemde blote billen kijken, bellen dan de politie wel eens boos op. Het gevolg van veelvuldige klachten over een bepaalde hangplek is dat er een straathoekwerker wordt ingezet. Die gaat dan, vermomd als doorsnee hangjongere, midden in de hanggroep meehangen. En natuurlijk ‘Respect Man!’ roepen als zo’n geile aap ‘HOMO!’ tegen de eerste de beste heteroseksuele voorbijganger schreeuwt. Het zou kunnen dat niet elke hangjongere Engels verstaat, maar straathoekwerkers worden door hangjeugd als het ware in een andere hoek gezet door hun aanwezigheid totaal te negeren.

Vervolgens wordt aan de hangjongeren dan maar een gemeentelijke hangplek aangeboden die veelal overdekt is, maar altijd gelokaliseerd op een plek waar een beetje jongere nog niet dood gevonden wil worden, laat staan hangend. Op steeds meer locaties in Nederland worden hangjongeren daarom nu weggepest met geluid.

In winkelcentrum De Rijnbaan in de Utrechtse wijk Oog en Al bijvoorbeeld door het laten horen van een akelig schrille toon waar de hersenen automatisch van willen gaan exploderen. De bijkomende schade is dat mensen die gewoon hun boodschapjes doen ook gil-lend gek worden. Wellicht wordt om die reden nu vaker naar een ander paardenmiddel ter hangjongere-bestrijding gegrepen: klassieke muziek! Beethoven, Bach ; het hoeft maar klassiek te klinken of een beetje hangjongere slaat direct op de vlucht. Waarmee terloops en onweerlegbaar is aangetoond dat het subsidiëren van klassieke muziek wel degelijk een groot maatschappelijk nut dient.

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/bYkWtb

Reageer hierop