Column: Slagerserwtensoep

“Doe hem de hartelijke groeten van me,” zei ik toen de slager me vertelde dat zijn bijna 90 jarige vader vanwege reumatische vingers niet langer op zaterdagmiddag kon helpen met het inpakken van bestellingen. Tijdens dat inpakken filosofeerde hij namelijk hardop over het slagersbestaan.

“Slagers hebben op worstgebied veel geleerd in de tweede wereldoorlog, neem dat maar van mij aan,” zei hij bijvoorbeeld. We hadden niks fatsoenlijks om in de worst te stoppen want het goede vlees vraten de moffen op! En omdat in barre tijden een lekker plakje worst motiveert om de moed er in te houden, deden wij slagers ons stinkende best om van pure troep eetbare worst te maken. Ik heb nog nooit een documentaire gezien waarin uit de doeken werd gedaan dat driekwart van mijn collega’s na de oorlog gewoon oorlogsworst zijn blijven maken. Als ik een plak Albert Heijn worst op een verjaardag voor mijn neus krijg, dan proef ik gelijk weer 5 jaar bezetting! En jonge mensen weten dus niet beter meer! Die zijn zonder fatsoenlijke worstnormen grootgebracht. Mijn eigen zoon hier verkoopt tegenwoordig zelfs runderrookworst. Die is alleen maar sappig te krijgen met een overdosis vet. En vet lusten de mensen niet meer, dus die dingen zijn net zo droog als de Sahara. Verder niets vergeten
mijnheer?”

Ik bestelde alsnog 2 liter erwtensoep. “Die moet u hier niet meer kopen, maar zelf maken, mijnheer! Slagerserwtensoep kan niet meer lekker gemaakt worden vanwege de erwtensoepregels die wij slagers nu moeten volgen. Mijn zoon mag tegenwoordig alleen nog maar gedroogde groente in de soep verwerken, vanwege de bacteriële risico’s die aan het gebruik van verse kleven. Ik zei nog tegen zo’n soepinspecteur of zijn vrouw thuis van hem ook erwtensoep moest maken met gevriesdroogde wortel. En of hij 1 iemand zou kunnen noemen die ooit door het gebruik van verse prei in de slagerssoep ernstige diarree heeft gekregen.”

“Dan gaan jullie toch gewoon weer verse groente gebruiken in erwtensoep die je stiekem onder de toonbank verkoopt,” onderbrak ik zijn betoog. Mijn slager zit wellicht dankzij mijn suggestie al weer geruime tijd in het erwtensoepverzet. Slagers van Nederland: Neem uw erwtensoep in bescherming. Volg dit voorbeeld!

Henk

Reageer hierop