Column: Animal Cops

Dik dertig jaar geleden stierf een tante van me die me een schildpad naliet. Een paar jaar geleden ontsnapte het beest uit mijn tuin en vroeg ik aan het dierenasiel of ie wellicht gevonden was. Een paar weken eerder was daar toevallig een zoals later bleek andere schildpad gebracht die net als de mijne niet gechipt was in zijn linker achterpoot. En derhalve ook zonder schildpadvergunning gehouden was. Om een lang verhaal kort te maken. Ik kreeg een politie-inval, ben anderhalf uur door 3 schildpadpolitieagenten op het bureau verhoord en heb 2 middagen, gratis bijgestaan door de heer Moszkowicz, in de rechtbank doorgebracht. In essentie omdat mijn tante zo stom geweest was op haar sterfbed mij uitsluitend de schildpad en niet het bijbehorende aankoopbonnetje na te laten.

Omdat voor de schildpadidentificatie het Nederlands Forensisch Instituut werd ingeschakeld en er verschillende dure schildpaddeskundigen op de processen aan het woord kwamen, heb ik de sterke indruk dat onze politie en het openbaar ministerie zich er allesbehalve met een Jantje van leiden van af maken als het zelfs maar om vermeend dierenleed gaat. Ik begon dus niet spontaan te juichen toen het plan gelanceerd werd om 500 gespecialiseerde Animal Cops binnen het politieapparaat onder te brengen. Aan de andere kant, om 500 agenten een cursusje te laten volgen dat ze leert echt van onecht dierenleed te onderscheiden kan ook geen enkel kwaad.

Ik ben de enige niet die zijn vraagtekens bij het uitbreiden van de dierenpolitie heeft, maar ben geneigd daar in een schildpadtempo een steeds groter voorstander van te worden. Dat komt door de argumenten die door de tegenstanders ervan, zoals hoofdcommissaris Boudewijn Welten van de Amsterdamse politie, de hoofdredacteur van het algemeen Dagblad en verscheidene politievakbondwoordvoerders, gebruikt worden. Die roepen in koor dat wat meer aandacht voor dierenleed ten koste gaat van het aanpakken van verkrachters en actieve pedofielen. Dit vind ik een akelige vorm van argumenteren, zo over de rug van misbruikte vrouwen en kinderen. Het zou beschaafder en menselijker zijn de waarheid te spreken. Namelijk dat de komst van Animal Cops ten koste zal gaan van de politie-inzet bij haar evidente kerntaak:het uitschrijven van parkeerbonnen!

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/nqV88J

Reageer hierop