Column: Arnhem en Rudy Giuliani

Rudy Giulliani werd in 1994 gekozen tot burgemeester van New York. Rudy had de betekenis van een gestolde wijsheid die zegt ‘als er één schaap over de dam is dan volgen er meer’, diep tot zich door laten dringen. Hij organiseerde het daarom zo dat elk kapot raam van elk overheidsgebouw, binnen een uur gerepareerd werd. Want hoe werkt het. Er gaat een balletje door een schoolraam, er loopt even later een guit langs die dat uitnodigende gat ziet en bedenkt, toch eens kijken of ik dat raam ernaast met 1 steenworp mooi kan laten rinkelen! Daarna strompelen er wat baldadige gepensioneerde honkballers die school voorbij die door het zien van die 2 kapotte ramen spontaan de behoefte ontwikkelen om te testen of er in hun stramme armen toch nog enige werpkracht zit. Als in zo’n school twee dagen later vrijwel geen hele ruit meer zit, gaat steevast 1 willekeurige passant geloven, hč dat gebouw moet zeker gesloopt worden! Die passant gooit vervolgens de eerste Molotovcocktail.

Het beleid om elk gebroken raam direct te vernieuwen en niet te wachten tot alle ramen kapot zijn, werkt tot op de dag van vandaag als een speer, waardoor de stad New York jaarlijks 70 % minder geld aan glasbreuk hoeft uit te geven, wat elk jaar miljoenen scheelt, het stadsbeeld een stuk aangenamer maakt en het gevoel van welbehagen in de stad aantoonbaar bevordert.

Met vuil op straat werkt het net zo. Gooi voor de gein maar eens een met mayonaise beklodderde patatzak een metertje naast een afvalbak en u zult zelf direct kunnen ervaren dat vrij veel mensen zich zullen gaan gedragen naar uw afvalopvatting. Waarom zou ik wel helemaal naar een vullisbak lopen als een ander dat ook niet doet, denken die misschien wel.

Om onder andere niet op milieueducatie te hoeven besparen heeft de gemeente Arnhem besloten om 650 van de 1300 prullenbakken in de stad af te voeren en bij het oud vuil te deponeren. Een smerig plan natuurlijk, maar vooral een oer-en oerdom plan. Wat steevast duidelijk gaat worden bij de behandeling van het zogenoemde Rudy Giuliani model tijdens de niet wegbezuinigde milieueducatie.

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/jDv0RN

Reageer hierop