Column: De Sterrendenktank van de Kamer van Koophandel

Of je nou tienduizend man in dienst hebt of helemaal in je eentje een bedrijfje draaiende houdt; je bent altijd wettelijk verplicht om je voor veel geld aan te sluiten bij de Kamer van Koophandel. U denkt misschien, dat zal dan wel ergens goed voor zijn, maar dat is niet zo.
Zelfs de directeuren van alle Kamers van Koophandel in Nederland hadden een paar jaar geleden geen enkel benul wat het maatschappelijk nut van hun eigen organisatie was. Daarom gaven ze het in Utrecht gevestigde adviesbureau &SAMSON de opdracht om voor de gezamenlijke Kamers van Koophandel te bedenken wat het bestaansrecht er van was. En daar kwamen ze bij adviesbureau &SAMSON niet uit! Hun beste breinen konden zelfs tegen het meest riante adviessalaris geen enkele heldere reden bedenken waarmee het nut van die club voor iedereen duidelijk werd.
Een geliefde goede kennis van me werkt bij dat adviesbureau en belde me op met de vraag: “Eet jij graag op kosten van een ander in een sterrenrestaurant?”
Ik weet niet hoe u in elkaar zit, maar ik had mijn jas aan. “Mijn vrouw mag zeker ook wel meekomen?” vroeg ik aan Gerard. Dat mocht niet. Het was de bedoeling dat een select aantal mensen waarvan het adviesbureau &SAMSON vermoedde dat ze – onder het genot van een Chateaubriand op een symfonie van wintertruffel – wel eens op een goed idee konden komen, in dat sterrenrestaurant voor dat adviesbureau zou gaan bedenken wat de Kamer van Koophandel zelf ook niet meer wist: wat het bestaansrecht van die organisatie zou kunnen zijn. Ik had geen zin om zonder mijn vrouw uit te gaan dus liet dit rijk gevulde glas aan mij voorbijgaan en ik heb Gerard nooit meer gevraagd of de ‘sterrendenktank’ ten behoeve van de Kamer van Koophandel nog met een verlossend idee is gekomen. Ik vermoed van niet want de Kamer van Koophandel doet tot op de dag van vandaag niets wat het bestaan van zo’n geldverslindende organisatie rechtvaardigt. U zou kunnen tegenwerpen dat het een paar uitgerangeerde politici van de straat houdt, en dat gelijk moet ik u dan gunnen. Aan de andere kant het is altijd goedkoper om die maar ergens burgemeester te maken.

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/h7PXNZ

Reageer hierop