Column: Diesel Eiland

Vorige week was ik voor het eerst in mijn leven in Venetië en die stad is nog mooier dan de allermooiste stad die ik eerder bezocht.
Ik had een gids gekocht die van alles wat het bezichtigen waard is – en dat is pakweg elk gebouw in die stad – een beschrijving gaf die werd afgesloten met een citaat van een fameus kunstenaar over dat gebouw of wat er binnen in te zien is. Nooit geweten dat zoveel beroemde kunstenaars zich geroepen voelden om zelfs over het meest onbeduidende kerkje, zo eentje waar slechts 3 schilderijen van Tintorettto hangen, iets diepzinnigs te zeggen hadden. Over het beroemde San Marco plein mocht een keizer die zichzelf kroonde in het gidsje iets aardigs zeggen. “Het San Marco plein is de mooiste ontvangsthal van heel Europa,” aldus Napoleon.
Ik stapte in de vroege ochtend dat immense plein op waar het nog een beetje spookachtig mistig was, keek op me heen en zei: “Godverdegodverdegod!” Op de kortste van de vier kanten van het plein – precies voor een eeuwenoud museum waarvan de gevel werd opgeknapt – was een supermega poster opgehangen. Daar stond met koeien van letters “Diesel” op. Onder dat woord waren een paar vrolijke jonge mensen in Dieselspijkerbroeken, Dieselshirts en Dieselschoenen afgebeeld die ,verrukt van hun eigen kledingsmaak, over het San Marco plein uit keken. De hele sfeer van dat plein volledig naar zijn mallemoer omdat de reclameafdeling van Diesel dit mooiste plein van Europa gereduceerd had tot een uithangbord voor spijkerkleding. Onderaan het spandoek werden de kijkers uitgenodigd om zich te verdiepen in het wel en wee van ‘Diesel Eiland’. Ik heb het even voor u nagezocht en Diesel Eiland is een compleet nieuw land waar in Dielselkleding gestoken ‘pioniers’ een nieuwe wereld willen opbouwe
n. En wel omdat de bestaande wereld – ik citeer-
‘fucked up’ is. In goed Nederlands; verkloot! En dat komt dan uit de reclamemond van een bedrijf dat weliswaar niet de hele wereld, maar toch wel de schoonheid van het hele San Marco plein zonder enig schroom naar de verdommenis geholpen heeft.

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/dWP8Uy

Reageer hierop