Column: Geheugentraining

Onlangs ging ik bij een tante van me op bezoek die in een bejaardenhuis woont en ik viel met mijn neus in de boter. Ik mocht even aanschuiven bij de tweewekelijkse door een gediplomeerd psychologe verzorgde training die moet tegengaan dat er gaatjes en gaten in het geheugen vallen. Na afloop stelde de psychologe geruststellend vast dat er bij mij nog geen enkel verschijnsel van beginnende dementie te bespeuren vielen. Nou had ik dat vermoeden al, maar het lucht toch op als een psychologe in een kek mantelpakje en met een diploma dat hardop bevestigt. Ik ben tenslotte ook wel eens zonder kiespijn voor controle bij de tandarts geweest en bleek dan tot mijn opperste verbazing toch 2 forse gaten te hebben.
‘En hoe zit het met mijn bovenkamer?’ vroeg mijn 84 jarige tante lacherig. Nadat ze te horen kreeg dat haar geheugen niet achteruit gegaan was en de psychologe opstapte zei ze tegen mij : “Die uitslag van net was zo’n pak van mijn hart, want je maakt je toch elke twee weken opnieuw zorgen of je nog steeds wel helemaal bij de pinken bent. Want op mijn leeftijd kan het ineens heel hard gaan en voor je het weet moet je hier dan weg om overgeplaatst te worden naar een verpleeghuis. En ik woon hier graag!”
Door haar antwoord en de algemene instemming die dat van de andere deelnemers aan de training kreeg, besefte ik dat al die lieve oude mensen die training als een vrijwillige vorm van zelfkastijding ervoeren. ‘Waarom doen jullie hier eigenlijk aan mee?’ vroeg ik , ‘want verplicht is het al helemaal niet en mocht het onverhoopt zover komen dat je zelfs niet meer weet hoe je heet dan ben je zelf waarschijnlijk de laatste die zich daar zorgen om loopt te maken?”Maar als je er zomaar ineens mee stopt,’ zei mijn tante, ‘dan zouden ze hier van het huis kunnen denken dat je qua geheugen wat te verbergen hebt?’ ‘Meid, maak je daar nou geen zorgen om!’ zei ik. Dat zijn ze hier, onderbemand als ze zijn en druk als ze het hebben, gegarandeerd binnen twee dagen compleet vergeten!

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/fHex3l

Reageer hierop