Column: Hemahelden

In mijn belevingswereld is een held iemand die met gevaar voor eigen leven een hulpeloze baby, met wieg en al, uit een brandend huis redt. Of iemand die goed op de hoogte is van de recente gebeurtenissen en alsnog besluit een grapje over een Mohammedaanse Heilige te tekenen. ‘Een held is iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest’ schreef Willem Frederik Hermans ooit eens op. Toen de Hema dan ook liet weten op zoek te zijn naar een nieuwe Hemaheld, vermoedde ik dat voor een filiaal in een gewelddadige wijk gezocht werd naar een medewerker die bereid is om op de afdeling fijne vleeswaren elk onsje dungesneden beenham met zijn leven tegen hamdieven te beschermen. Ik zat er weer eens helemaal naast. Een Hemaheld, wel een lekker bekkend woord trouwens, Hemaheld. Nou ja, zo’n held blijkt een uitsluitend bij de Hema verkrijgbaar product te zijn. En niet zomaar ‘een product’ zoals een Hema spaarlamp of een Hema onderbroek, maar een product dat niet aan te slepen is; een omzet
maker, een winstverdubbelaar! U mag dan, sterker nog u moet dan volgens Hema woordvoerster Inge van Baarsen, concreet denken aan Fluitketel Le Lapin , Taartplateau Tast-Toe, het luierpakje van Jip en Janneke en natuurlijk aan de befaamde Hema rookworst. Die rookworst is dus ineens geen worst meer maar ‘een held’. Ik nam de proef op de som en vroeg bij de snackcounter van de Hema ‘een halve held met mosterd’. Helaas, bleek het jubelende middenstandersjargon van de Hema- communicatie afdeling nog niet tot op de werkvloer ingedaald te zijn. De worstverkoopster keek me namelijk aan met een blik alsof er een kannibaal voor haar neus stond die uit een gesloten inrichting had weten te ontsnappen.
De Hema heeft elke Nederlander uitgedaagd om een nieuwe Hemaheld
te bedenken. In gewoon Nederlands. Of u zo vriendelijk wilt zijn om in uw vrije tijd ,als ware het een vorm van ontwikkelingshulp, te helpen de winstcifers van de Hema te vergroten.
Over een passende beloning wordt overwegend gezwegen. En dat is dan weer zoals dat vaak met zo’n schorre stem in Hema reclamespotjes verwoord wordt: “Echt Hema!!”

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/sgNvrc

Reageer hierop