Column: Het lekkerste kopje koffie die je kent!

U heeft vast ook op school moeten leren dat de creatieve sappen van menig beroemd kunstenaar pas rijkelijk begonnen te stromen na een oppeppertje van drank of drugs.. of een mix van allebei!

Met die wetenschap in het achterhoofd leek het me niet meer of minder dan 100% aannemelijk dat rapper Ali B onmiddellijk na het drinken van een kopje Douwe Egberts koffie, een enorme aanval van scheppingsdrift krijgt. We mochten er allemaal in zendtijd van de STER menigmaal getuige van zijn.

“Altijd Chill, een gezellig moment, met het lekkerste kopje koffie die je kent,” rapte Ali dan met een passie die mij die mij helaas nu – ik heb vandaag nog geen druppel op – niet gegeven is. Na deze creatieve eruptie een paar keer te hebben mogen aanschouwen viel het me pas op dat Ali rapte over het lekkerste kopje koffie die je kent in plaats van over het lekkerste kopje koffie dat je kent. Zou het een akelige bijwerking van Senseo Koffie zijn dat je spontaan vergeet wanneer je ‘die’ en wanneer je ‘dat’ in een zin moet gebruiken, vroeg ik me af ? Of zou Ali B zijn rap – diploma wellicht bij een Inholland dependance cadeau gekregen hebben? Nou ken ik Ali een beetje en het vreemde is dat hij in de alledaagse omgang een elegant, geestig en strak formulerend mens is. Ali zijn taalbekwaamheid, gekoppeld aan het gegeven dat tijdens de opname van het filmpje een dozijn communicatiedeskundigen Van Douwe Egberts toekeek of het allemaal – communicatief gesproken – wel snor zat, dwingt me te concluderen: hier is sprake van pure opzet met voorbedachte rade! Een marketingexpert moet bedacht en doorgedrukt hebben: laten we ons via Ali B richten op nog geen Senseo drinkende taalkneusjes en die lekker kietelen door terloops hun stupide taalgebruik te omarmen. Het zou vanzelfsprekend ook gewoon een humoristisch bedoeld taalgrapje kunnen zijn! Een ding is zeker: een bakkie Senseo smaakt nog steeds.. eh.. dan vanouds!

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/lEUCgs

Reageer hierop