Column: In smart zult gij kinderen baren

Ik heb 1 keer in mijn leven een bevalling meegemaakt, als toeschouwer vanzelfsprekend. Na mijn vrouw 12 uur gruwelijk pijnen te hebben zien lijden wist ik 2 dingen zeker. Dat de Chinese 1-kinds politiek in termen van het onthouden van geboortepijn ergens ook iets heel vrouwvriendelijks heeft en dat het krankzinnig is dat het in Nederland gebruikelijk is om vrouwen zonder enige verdoving te laten bevallen.

In het verlengde van dat laatste heb ik mijn zwangere dochter en enigst kind er op gewezen dat het in de meeste beschaafde westerse landen de normaalste zaak van de wereld is om te willen dat de bevalling onder verdoving van een ruggenprik zal plaatsvinden. Dat kan ook wel in Nederland, maar je moet je als vrouw veelal streng en onwrikbaar opstellen om het voor elkaar te krijgen. Verdoving wordt bij een bevalling vaak gezien als iets onnatuurlijks en het argument dat pijn aan de vroedvrouw of de arts duidelijk maakt of die bevalling wel volgens plan verloopt wordt ook nog al eens gebruikt.

Als onverdoofd bevallen onnatuurlijk is, dan is het onverdoofd verwijderen van een gezwel, een blinde darm of het onderbeen niet minder onnatuurlijk. En omdat uit de mond van het lichaam waaraan onder totale verdoving geknutseld wordt even geen pijnkreten kunnen komen, zou een verdoving in die gevallen eveneens het operatieverloop in gevaar moeten brengen. Toch hoor je niemand ooit onverdoofd opereren bepleiten!

Onlangs, toen een vroedvrouwencollectief of iets dergelijks besloot om bevallingen onder het genot van lachgas te laten plaatsvinden kwamen er verschillende ingezonden brievenschrijvers met een medische titel uit de kast die pijnlijk bevallen propageerden onder verwijzing naar het risico van kindersterfte bij verdoofd bevallen. Zonder er bij te vermelden dat die kindersterfte in landen als Canada, Engeland en onze directe buurlanden waar kinderen baren onder verdoving eerder regel dan uitzondering is, alsnog beduidend lager ligt dan bij ons. In de bijbel staat gebiedend: “In pijn zult gij uw kinderen baren”. Dames mag ik u er aan herinneren dat dit is opgeschreven…. door een man!

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/it71Sc

Reageer hierop