Column: Kerstpakket van Jan Hommen

Omdat een paar goede kennissen van mij bij de ING werken, weet ik uit oer-betrouwbare bron dat hun laatste kerstpakket wel een paar centen heeft mogen kosten. Twee ons roompaté, een pak Italiaanse kaashoekjes een fles rode èn een fles witte wijn: het kon allemaal niet op. En omdat het niet opkon, kwam het ook niet op waardoor er een aanzienlijk bedrag ongebruikt overbleef. Daarom besloot ING bestuursvoorzitter Jan Hommen zichzelf een bonusje uit dat kerstpakkettenfonds te gunnen ter grootte van 8 jaarsalarissen van de heer Mark Rutte. Als extraatje. En het geld lag er toch ongebruikt.

De Tweede Kamerleden vielen over elkaar heen om schande, dan wel grote schande te roepen en het CDA ging nog 1 stap verder. Die deed een moreel appèl op Jan Hommen om dat geld linéa recta terug te storten. Ik verklap een publiek geheim als ik zeg dat de heer Hommen hier zo hard om heeft moeten lachen dat hij even op het punt stond om de controle over de kringspier te verliezen.

Net toen ik dacht, daar hadden onze volksvertegenwoordigers best eens wat aan kunnen doen, bracht Volkkrant columniste Sheila Sitalsing me in herinnering dat de Tweede Kamer er wat aan gedaan had. Die had een goed jaar geleden immers, kamerbreed nog wel, ingestemd met het voorstel dat een bestuurder van een bank die winst maakt zichzelf een vol jaarsalaris extra mag toebedelen.

Jan Hommen had zichzelf dus volgens de regels een ton meer kunnen geven. Geen hebberd dus, die Jan! Niet iemand die tot het gaatje gaat, niet iemand het onderste uit de kan wil. Zo, dat mag ook wel eens gezegd worden!

Wat het morele appèl niet voor elkaar kreeg lukte de massaal weglopende ING klanten als vanzelf. De heer Hommen en zijn vrinden gaven uit angst om met een mini-bankje achter te blijven, net nadat ze de pensioenen voor de 100 000 Ing-ers nog even snel bevroren hadden, hun bonus met een begrijpend glimlachje terug. Daar kan een doorsnee bankrover een voorbeeld aan nemen!

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/gSk198

Reageer hierop