Column: Parkeermeter evolutie

Men neme een kleuter van een jaar of vier en die vraag je: “Lieverd, hoeveel is 1 plus 1?” De kans is vrij groot dat het kleuterantwoord 23 of 48 of zelfs een miljoen is. Je legt daarna in alle rust uit dat het correcte antwoord op de vraag 2 luidt. De volgende dag stel je aan diezelfde kleuter dezelfde vraag opnieuw en ondanks het feit dat je de dag ervoor het juiste antwoord zelfs nog verklapt hebt ook, loop je de kans dat zo’n kleuter 11 roept.

“Bijna goed!” zeg je dan en met behulp van 2 zuurtjes maak je vervolgens helder dat 1 plus 1 in alle gevallen 2 is. De derde dag geeft zo’n kleuter dan vlekkeloos het goede antwoord op deze simpele vraag. Omdat kleuters binnen de categorie mensen vallen illustreert dit voorbeeld dat de diersoort mens geneigd is van haar fouten te leren. Wat me als vanzelf op de meer filosofische vraag brengt of de ambtenaren die over het perfectioneren van parkeermeters gaan net als de gemeentelijke politici die hun bezigheden sanctioneren eigenlijk wel mensen zijn?

Immers, ooit wierp je wat geld in zo’n meter en zelfs een kleuter begreep dat je voor meer geld meer parkeertijd kocht. Omdat niet iedereen altijd een pond euro’s bij zich droeg om een kwartiertje parkeertijd te kunnen kopen, was het mogelijk maken van betaling per pinpas een aangename perfectionering. Maar de parkeermeterevolutie stond daarna niet stil. Tegenwoordig vraagt de computer van zo’n ding; wat het nummerbord van de auto is, hoe oud je bent, je bovenwijdte in enkele gevallen naar je seksuele geaardheid. Om al de juiste antwoorden te kunnen geven moet je op knoppen drukken dan wel draaien en die knoppen doen nooit, helemaal nooit wat jij wilt dat ze doen! Dit heeft bij menige parkeermeter hartaanvallen tot gevolg en verbale uitspattingen waar de bond tegen het vloeken niet zo blij mee is. Deze voortschrijdende parkeerevolutie is bedacht door wezens die oprecht menen dat ze volwaardige mensen zijn en dus in staat zijn van hun miskleunen kunnen leren. Wellicht is dat ook wel zo.Maar of ze al foutloos tot 2 kunnen tellen?

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/lK90OO

Reageer hierop