Column: Petje af voor Aboutaleb

In een week waarin het dameshoedje in al zijn fraaie dan wel bizarre verschijningsvormen centraal stond, een week waarin maar weer bleek dat Nederland rijk bedeeld is met hoedjesduiders, hoedjesanalisten en hoedjescritici, heb ik maar weinigen horen zeggen: “Petje af voor burgemeester Aboutaleb van Rotterdam!” Nadat een fors aantal militante jongeren tijdens de bestorming van een gebouw dat iets met voetbal te maken heeft een paar politieagenten zo in het nauw wist te drijven dat die hun pistool trokken, en nadat in enkele commentaren direct gezegd werd dat deze in doodsangst verkerende agenten toch wel erg snel naar hun vuurwapen grepen, liet burgemeester Aboutaleb in heldere bewoordingen weten dat hij er zelfs begrip voor had kunnen opbrengen als een van die agenten zijn pistool afgevuurd had. Zoiets hoor je hoofden van politie eigenlijk nooit zeggen. Als agenten door een massa schuimbekkende hufters met brandbommen, stoeptegels en loden pijpen bedreigd worden en ze trekken of gebruiken hun wapen, is het eerder regel dan uitzondering dat de politieleiding deze agenten, hangende een diepgravend intern onderzoek, onmiddellijk op non actief zet. Dat burgemeester Aboutaleb met dit automatisme brak; petje af !

Dat hij vervolgens de ouders van rellende jongeren opriep om hun kinderen per direct bij de politie aan geven, vond ik iets minder van toegepast gezond verstand getuigen. Als ik namelijk zelf de vader van zo’n losgeslagen stuk verdriet zou zijn, zou ik hem niet eens durven aangeven. Maar ook als het mij niet aan moed zou ontbreken, zou ik het waarschijnlijk nalaten. Ook van kinderen waar je maar met moeite enigszins trots op kunt wezen, kun je als ouder namelijk zielsveel houden.

Dat geen enkele vader of moeder na de oproep van de heer Aboutaleb besloot om te doen wat hij redelijk en verstandig achtte, spreekt boekdelen lijkt me! Hoewel, het kan natuurlijk ook zijn dat al die malloten simpelweg.. geen pappa en mamma meer hebben!

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/qOOM0t

Reageer hierop