Column: TopToppers

Als ik mijn dochter vraag of ze zin heeft om met me naar de bioscoop te gaan en ze heeft die zin, dan zegt ze: “Super leuk idee zeg!” Super is de eerste helft van het woord superlatief en superlatieven zijn schering en inslag in het taalgebruik aan het worden. Je hebt nog steeds schrijvers en topschrijvers maar ik vraag me af hoe lang dat nog kan duren want in de sportwereld heb je naast de gewone favorieten tegenwoordig ook de topfavorieten en het wordt gebruikelijk om de top van die topfavorieten aan te duiden met het woord uberfavoriet.

Je hoort dan gruwelijke zinnen als: “Wielrenner Geesink hoort vanzelfsprekend bij de topfavorieten voor de eindzege van de tour de France maar voor mij is de Uber topfavoriet toch nog steeds de heer Contador!” Die trouwens ook zo maar huizenhoog topfavoriet kan zijn. Dat het bij de typering van een goed gemaakte film of een charmant geschreven popliedje gebruikelijk geworden is om direct over een geniale film of een super geniale popsong te spreken, is eigenlijk al een superlatief te ver, maar als mensen een degelijk beeldhouwwerk met droge ogen typeren als een mega geniale expressie van het een of het ander, dan krijg ik toch last van spontaan groeiende jeugdpuistjes op latere leeftijd.

De superlatievenziekte is het sterkst doorgedrongen in de wereld van de modellen. Geen doorsnee autofabrikant brengt nog een nieuw modelletje op de markt, maar altijd en uitsluitend een nieuw topmodel! De menselijke modellen –de dames en heren die met hun slanke, herstel superslanke lichaam, laten zien hoe mooi kleding kan zijn, mits gedragen door mensen die net als zij aantrekkelijk gemodelleerd zijn, bestaan niet meer. Ieder model wordt een topmodel genoemd of bij wijze van taalafwisseling een supermodel!
Dat holle superlatieven op mijn zenuwen werken zou als reden kunnen hebben dat ik in een enclave van nuchterheid woont. Zelfs de meest enthousiaste fan van onze eigen eredivisievoetbalclub blijft die namelijk gewoon noemen wat ie is:een subtoppertje!

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/qOUDFF

Reageer hierop