Column: Vluchten kan niet meer!

Romeo en Julia, de Citroen DS, Citizen Kane, Sergeant Pepper, Draadjesvlees, Fawlty Towers en natuurlijk De Waalse Pijl! Ik hoef niet verder uit te weiden want het kwartje moet nu gevallen zijn, toch? Precies, ik ken mijn klassiekers. Net als u trouwens!
Tenzij u een fanatiek voorstander van een politiek compleet Verenigd Europa bent want dan kent u in ieder geval 1 klassiekertje niet en dat is de klassieke fout die ‘de vlucht vooruit’ wordt genoemd.
Stel u hebt een relatie en stel nou dat die relatie wel loopt, maar niet erg goed. U wilt perse thuis naar de 12de herhaling van een mooie aflevering van inspecteur Morse kijken net op het moment dat uw partner met alle geweld een avondje buiten de deur wil gaan gourmetten. Dat soort ellende.
Dan kunt u 3 dingen doen. U kunt gaan scheiden, dat lost de relatiespanning in de regel vrij goed op. U kunt in relatietherapie gaan en dat werkt soms wel en soms ook niet. U tenslotte kunt ook besluiten om dan samen maar snel een kind te nemen. Dat kind wordt dan verwekt en geboren en op het moment dat die boreling dan in de wieg ligt te huilen wordt dat kind in plaats van relatielijm juist een relatiebreekpunt. De vlucht vooruit werkt nooit!
Dat weten verstandige mensen dus die gaan lekker in therapie of desnoods maar scheiden. Sommige politici kennen deze klassieke denkfout blijkbaar niet. De heer Barosso, de heer Trichet en vele andere Europese gezagsdragers constateren dat Europa als gevolg van de economische crisis in de relatieproblemen komt. Simpelweg omdat de inwoners van de landen waar vrij goed op de portemonnee is gepast, niet zo staan te springen om de schulden te betalen van de landen die gespecialiseerd zijn in het geld uitgeven dat ze niet bezitten. En wat stellen deze wijze mannen vervolgens als oplossing voor? Niet om te gaan scheiden, niet om in relatietherapie te gaan, maar om de relaties tussen de landen te intensiveren. Zeg maar gerust om met zijn allen nieuwe politieke kinderen te gaan verwekken. Zoals Europese belastingen. Mocht dat er van komen dan gaat dat geheid averechts werken en spat met een knal heel Europa uit elkaar. Wat dan wel te doen? Ja, ja? Ik zou er in ieder geval geen advies commissie, want dat is ook zo’n klassieke miskleun!

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/eqYCLl

Reageer hierop