Column: Vrede van Utrecht

Over 2 jaar is het zover! Dan is het precies 300 jaar geleden dat in Utrecht na lang en moeizaam onderhandelen tot de Vrede van Utrecht besloten werd. Dat verdrag maakte een eind aan een handvol oorlogen die in Europa genadeloos uitgevochten werden. De vredesonderhandelingen werden in die tijd – om de sfeer aan de onderhandelingstafel zo gezellig mogelijk te houden – omlijst met een pallet aan culturele activiteiten. Om dat belangrijke vredesverdrag te herdenken is sinds een paar jaar een stichting aan het werk die feestplannen met een culturele lading aan het organiseren is en die zo nu en dan aan een select aantal Utrechters via de post een foldertje laat bezorgen om te vertellen wat er voor de mensen allemaal al bedacht is voor over 2 jaar. Leuke dingen zijn dat. De liefhebbers van klassieke muziek, circus en ballet kan ik nu alvast laten watertanden door ze te vertellen dat hen op 11 juli 2013 een unieke kunstzinnige traktatie te wachten staat. Namelijk een spectaculair c
ircus met barokmuziek, zang en … paardenchoreografie! Ik hou die avond net als u vanzelfsprekend vrij.
Op het voorblad van het laatste foldertje dat ik als bevoorrecht bewoner van de stad ook ontvangen mocht, stond in hoofdletters. “Denk Groot”. Omdat Engels een veel belangrijkere taal is dan het Nederlands stond het ook nog een keer en logischerwijs in veel grotere letters, in die wereldtaal op de folder.
“Make No Little Plans” luidde de vertaling van “Denk Groot” . Ik ben geen beroepsvertaler, dus misschien is het wel door gebrek aan taalkennis als gevolg van net iets te weinig opletten op de middelbare school dat ik dacht dat Think Big de vertaling zou zijn die de lading van het grote denken toch net iets beter zou dekken. Hoe het ook zei: de oproep om vooral groot te denken bezorgde mij spontaan een piepklein ergernisje.

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/jT9Or8

Reageer hierop