Column: Weercijfers

Als gevolg van de gevolgen van een kleine misstap lig ik al een week op bed naar buiten te kijken. Het meest opvallende wat daar vanuit mijn perspectief is te aanschouwen? Het Weer! Gegeven de kwaliteit ervan kun je er maar beter naar kijken dan er in vertoeven – maar dit is strikt persoonlijk omdat ik nooit een groot liefhebber van gekleed zwemmen op de openbare weg ben geweest.
Omdat een mens ook wel eens wat anders wil zien dan regen, motregen en slagregens, kijk ik nu ook wel eens naar tv-programma‚Äôs waar ik anders nooit naar kijk. Wat mij daarbij het meest opviel is dat de voortschrijdende debilisering van de berichtgeving in het algemeen nu ook hard heeft toegeslagen tijdens het weerbericht. Het weer krijgt namelijk wat het voeger niet kreeg: een rapportcijfer! Dat kan een zes zijn, maar ook zo maar een 4. Of een negen. Hoewel ik alle vertrouwen heb in de onomkoopbaarheid van Piet Paulusma, Meteo – Consult en het KNMI vraag ik me toch af of aan deze dagelijkse rapportcijfers niet een zeker InHolland geurtje kleeft. Als het weer van morgen vandaag al een dikke 8 krijgt, hoeft er morgen tenslotte maar 1 onvoorzien hagelbuitje te langs komen en die dikke acht wordt in de praktijk een schamele 3 min. Het cijfer zegt dus niet niks, maar eigenlijk nog net iets minder dan dat. De willekeur wordt volstrekt absurd als iets als ‘het festivalweer’ een r
apportcijfer krijgt. Een 5 bijvoorbeeld omdat er een stevig windje dreigt op te steken. Er wordt dan vergeten dat precies datzelfde windje ook betekent dat ‘het zeilweer’ een negen verdient en dat ‘het spoorweer’ dankzij nog steeds diezelfde wind vooral niet meer dan een 2 moet krijgen. Omdat 1 enkel weggewaaid boomblaadje dat op de rails belandt het volledige treinverkeer nou eenmaal compleet kan lamleggen. Forse sneeuwval betekent als vanzelf een dikke onvoldoende voor ‘het fiets, het scooter en het automobielweer’, maar qua ‘sneeuwballengooiweer’ is het tegelijkertijd een vette 10! Nou ja, wat het weer betreft: het kan altijd vriezen of dooien! Wat voor de weerberichtgeving per definitie betekent dat het, cijfermatig gezien, altijd zo rond het nulpunt schommelt.

Henk

‘Geen zin om te lezen, luisteren kan ook’
http://bit.ly/pOddtZ

Reageer hierop