Henk Westbroek: FC Utrecht moet dat werkploegje blijven

UTRECHT – In een special van AD Sportwereld gaan BN’ers in op hun voorliefde voor een club uit de eredivisie. De komende weken passeren op AD.nl onder anderen Tom Egbers (Heracles), Jan Marijnissen (Feyenoord), Frits Wester (AZ), Kluun (Ajax), Guus Meeuwis (PSV), Tijl Beckand (ADO Den Haag) en Orhan Delibas (Vitesse) de revue. Na Jakhals Erik, die idolaat is van landskampioen FC Twente, in deel 1 volgt vandaag zanger Henk Westbroek. ‘Uiteraard’ is hij fan van FC Utrecht.

Henk Westbroek: ,,Ik ben wat je noemt een echt fusiekind. Mijn vader nam me als jochie altijd mee naar DOS. Een inwonende zwager speelde bij Velox, nog samen met Willem van Hanegem. Was-ie trots op. Mijn broer was een gedreven Elinkwijker. Mijn zus ook, omdat ze daar de mooiste voetbalbenen hadden. De fusie in 1970 kwam voor mij als geroepen, hoewel het daarvoor heerlijk was om elkaar zondagavond aan tafel een beetje te dissen over elkanders cluppie.”

,,Ik heb voetbal altijd een leuk spelletje gevonden, hoewel ik zelf de motoriek heb van een ongeschoolde hoge ambtenaar. Het is gewoon het sfeertje in de Galgenwaard dat me aanspreekt. Die ironische teksten vanaf de tribune, spitsvondig ook. Als het maar ver wegblijft van dat ‘Joden aan het gas-geschreeuw’.

,,Het is trouwens een doodzonde dat die man die veertig jaar de warme worst verkocht weg is. Dan riep-ie ‘warrrrmmmee worst’. En om de twee rijen was er wel eentje die vroeg ‘heb je geen kroketten’. Lachen. Later hoorde ik van Hans van Breukelen dat die emmers met worst naast de kleedkamers stonden en de spelers er regelmatig hun urine in loosden. Onvervalste ‘Utregse’ voetbalhumor. Geen wonder dat die worst altijd een beetje zurig smaakte.”

,,We schrijven nu met Het Goede Doel een nieuw clublied. Een mooie klus, waarin je probeert dat clubgevoel mee te nemen. Voetbal is gelukkig steeds meer een gezellig familiebezoekje. Kinderen en moeders gaan mee. Daardoor verandert de sfeer. Het mag van mij nog Amerikaanser. Na afloop met zijn duizenden barbecuen op de parking, het publiek van beide clubs door elkaar heen. Voetbal bindt, zeker in een volksstad als Utrecht.”

,,FC Utrecht moet ook altijd dat werkploegje van weleer blijven, het is een club van gewone mensen. Mensen verliezen liever af en toe, als er maar lekker opportunistisch wordt gespeeld. Maar ik moet zeggen dat ik ook graag een kaartje koop voor voetballers als Dries Mertens. On-Utregs, maar dat soort voetbal raakt het moderne ballet. Prachtig vind ik dat.” (ARD SCHOUTEN)

Bron: Algemeen Dagblad

Reageer hierop