Interview Henk & Henk (Eindhovens Dagblad)

EINDHOVEN – Een extra paar oren zou handig zijn tijdens een interview met Henk Westbroek en Henk Temming. De frontmannen van Nederpopgroep Het Goede Doel (zaterdag 26 maart te zien in Helmond) hebben overal een mening over en produceren een spervuur aan one-liners, grappen en anekdotes.

Als de rookwolken zijn opgetrokken, blijkt het gesprek niettemin enkele duidelijke thema’s te hebben opgeleverd. Een weergave.

Spelen in een rockgroep.
Westbroek: “Muziek maken met een bandje is een van de leukste dingen die er zijn. Ik kan iedereen die nu nog postzegels verzamelt, adviseren gewoon in een bandje te gaan spelen.”

Temming: “Of alleen maar muziekpostzegels te sparen.”

Westbroek: “Weet je dat in Nederland ongeveer 100.000 bandjes zijn? Ze willen niet rijk en beroemd worden of de Soundmixshow winnen. Ze vinden het leuk om te oefenen en een lekker nummer van de Rolling Stones te spelen.”

Temming: “Veel groepen die platen maken, komen er na twee albums achter dat ze er niet van kunnen leven. Dan stoppen ze.”

Westbroek: “Vroeger waren de risico’s kleiner. De platenmaatschappij betaalde jouw plaat en als-ie niet zo succesvol was, maakte je gauw de volgende. En die wilde de platenmaatschappij ook best betalen. Tegenwoordig moeten we sparen om een cd te kunnen maken. Dat geldt voor iedereen, de bovencategorie uitgezonderd. Ons nieuwe album kostte 50.000 euro. Als we veel geluk hebben, verdienen we 20.000 euro terug. Wij hebben in het verleden genoeg geld verdiend om te kunnen sparen. Maar als je jong bent en je begint aan een muziekcarrière, is het een drama.”

Een plaat onder de aandacht brengen bij radiostations.
Temming: “Het is allemaal zo verbrokkeld. Als je op zender A wordt gedraaid, heb je kans dat je juist daarom niet op de zenders B en C te horen bent.”

Westbroek: “Toen wij begonnen, waren er zestig radio-dj’s die zelf hun platen mochten uitkiezen. Wanneer er dertig jouw plaatje niks vonden, was dat helemaal niet erg. Want als de andere helft enthousiast reageerde, had je een hitje. Tegenwoordig krijgen dj’s hun keuzes opgelegd door muzieksamenstellers. Als de samensteller van Radio 1 zegt dat jouw liedje hem helemaal niks doet, word je op de hele zender niet meer gedraaid. Je maakt dus eigenlijk plaatjes voor die acht muzieksamenstellers.”

De nieuwe cd ‘Liefdewerk’.
Westbroek: “Liefde is het centrale thema. Liefde voor muziek, voor wielrennen, voor een ander, voor de stad, het leven. Er zit veel humor en ironie in de teksten. De plaat telt slechts één cynisch nummer: over verraders. De tekst gaat over een combinatie van tien mensen die ik ooit heb ontmoet. Ik mocht hen niet. Ze waren autoritair, vervelend, zelfingenomen of humorloos.”

Temming: “Als je cynisch bent op je dertigste, word je getypeerd als angry young man. Wanneer je tegen de zestig loopt en cynisch bent, zien de mensen je als een verbitterde oude man.”

Westbroek: “Daar hebben wij weinig last van. Een mens verandert niet zoveel in zijn leven. Als je een jaar of 25 bent, is alles wel in de mal gedrukt. De basis zit erin, de opvoeding is afgelopen. Daarna voed je nog een beetje bij.”

Teksten van Nederlandstalige liedjes.
Westbroek: “Het Goede Doel is een uitzondering in de popmuziek, omdat wij af en toe grappig willen wezen. Veel Nederlandstalige teksten zijn bloedserieus: het gaat vaak over sombere straten met lampen die het niet doen, en daar strompelt een hond met drie poten doorheen. Of je loopt over het strand en de zilte branding slaat het vermoeden van geluk uit je tenen weg. Ik heb dat altijd tenenkrommend gevonden. Sommigen vinden dat poëzie. Nou, als je poëzie wilt lezen, koop dan een mooie bundel van J.C. Bloem. Een liedjesbakker maakt liedjesteksten. Dat is toch anders. Daarom mislukken ook alle mensen die een Hele Mooie Tekst van een Hele Goede Dichter op muziek gaan zetten. Want dichters hebben er nooit aan gedacht dat er een refrein in moet zitten.”

Temming: “Je moet een liedje kunnen verstaan en begrijpen. Het liefst tegelijk. Dat is bij ons niet altijd even goed mogelijk, omdat er meerdere lagen inzitten.”

Westbroek: “Nou, dan moet je maar een paar keer luisteren. (Hij citeert uit het nummer ‘Hoofd omlaag’) ‘We vlogen van de zomer met de KLM op weg naar Griekenland. Ineens brak er paniek uit, want ergens in het vliegtuig woedde brand. Ik maakte dus m’n peuk uit, en trok ‘m keurig door. Maar de stewardess zei woedend: Reken in Athene maar op een derdegraadsverhoor’. Dat zijn drie verhalen door elkaar heen!”

Bron: Eindhovens Dagblad

Reageer hierop